PVV bezorgd om groeiende armoede: 'Er voltrekt zich een ongekend sociaal drama'

Achtergronden18 oktober 2023 7 minuten Redactie
De Jong
ANP

Terwijl het kabinet volgend jaar miljarden euro's gaat uitgeven aan Afrika, Brussel, klimaat en stikstof, worden de Nederlandse ouderen steeds meer in de kou gezet. Dit betoogt PVV-Kamerlid Léon de Jong bij de begroting voor Sociale Zaken. Steeds meer burgers kunnen amper nog de hoge vaste lasten betalen, en ruim 400.000 mensen verkeren al in onzichtbare voedselnood. "Hoe is dit allemaal mogelijk in een welvarend land als de onze?" wil De Jong weten. "Hoe is het mogelijk dat we niet in staat zouden zijn om onze eigen mensen te helpen?" Lees hieronder zijn volledige bijdrage. 

Nederlanders zijn niet gek. Zij zien ook dat er miljarden worden weggesmeten aan alles waar zij niets aan hebben. Zij zien dat er volgend jaar weer 6 miljard euro gaat naar Afrika, weer 7 miljard euro naar asiel, weer 11 miljard euro naar Brussel en, alsof dat allemaal nog niet genoeg is, zien zij ook dat er weer 60 miljard is vrijgespeeld voor klimaat en stikstof. Ze zien het niet alleen, maar ze voelen het ook.

"Er is zich een ongekend sociaal drama aan het voltrekken. Alle seinen staat op rood. Alles staat onder druk: de arbeidsmarkt, pensioenen, koopkracht, inkomen, bestaanszekerheid. Alles is onzeker geworden. Werkenden, gepensioneerden, chronisch zieken, jong en oud: dit kabinet heeft ze jarenlang keihard in de steek gelaten. Het heeft ze alle zekerheden afgepakt en heeft ze verder de rug toegekeerd, met alle gevolgen van dien. Grote groepen Nederlanders zitten in grote financiële problemen, verkeren in een diepe crisis en komen niet meer rond. Er zijn gezinnen die maximaal moeten bezuinigen omdat ze de boodschappen, de energierekening, de huur, de zorgkosten en een noodzakelijke tankbeurt niet of nauwelijks nog kunnen betalen. Gewoon rondkomen is in Nederland een luxe geworden. Dat is de bittere realiteit waar Nederlanders al jarenlang, dag in, dag uit, mee te maken hebben.

De bestaanszekerheidscrisis is niet iets van de laatste tijd. Dit is ons niet zomaar opeens overkomen. Dit is niet een probleem van vandaag. Dit speelt al jaren, omdat politiek Den Haag wegkijkt en wel de mond vol heeft over bestaanszekerheid, maar ondertussen een betaalbare woning, een volle koelkast en een onbezorgde oude dag onbereikbaar maken. Dat zijn zaken die tot voor kort normaal waren, maar die nu voor veel mensen een bron van stress zijn. De cijfers laten dat al jaren zien. De PVV zal ze ook dit jaar weer onder uw aandacht brengen, want ze zijn te schokkend om van weg te kijken.

Volgens het Nibud heeft bijna 50 procent van alle Nederlanders moeite met rondkomen door de hoge vaste lasten, is 60 procent van de Nederlanders financieel ongezond of kwetsbaar, heeft een op de vijf Nederlandse huishoudens moeite met het betalen van de noodzakelijke kosten voor levensonderhoud en is ruim de helft van de Nederlanders bezorgd over de hoge vaste lasten, omdat de torenhoge inflatie van de afgelopen jaren er keihard heeft in gehakt. Kijk alleen al naar de boodschappen. Die zijn in anderhalf jaar tijd met 31 procent gestegen, met als resultaat dat volgens het Rode Kruis zeker 400.000 mensen in onzichtbare voedselnood verkeren. Vorig jaar had 42 procent van de huishoudens te maken met betalingsproblemen, zoals een weigering van een automatische incasso en niet meer kunnen pinnen. 600.000 huishoudens hebben problematische schulden. Volgens het CPB leven er 830.000 huishoudens in armoede. De toekomst van onze jongeren is onnodig onzeker gemaakt. Er zijn honderdduizenden kinderen die in armoede moeten opgroeien. Sinds 2018 is het aantal jongvolwassenen dat grote moeite heeft met rondkomen, verdubbeld. Al deze cijfers laten je duizelen, en dan te bedenken dat bij de armoededefinities schulden bij bijvoorbeeld energiemaatschappijen of de Belastingdienst volgens het CPB niet eens worden meegewogen. De groep mensen die werkelijk in armoede leeft, is dus nog een stuk groter dan de cijfers ons doen geloven.

Ik heb het niet alleen over gezinnen in een uitkeringssituatie. Ik heb het hier ook over mensen die keihard werken, een baan hebben, maar niet kunnen rondkomen en zich iedere dag opnieuw afvragen waar ze het eigenlijk allemaal nog voor doen, voor wie de grootste koopkrachtachteruitgang in 40 jaar er keihard in hakt, voor wie meer werken niet meer loont, maar wel hogere prijzen en lasten voor de kiezen krijgt. Ik heb het over de middenklasse, die niet één keer voorkwam in de troonrede en al jaren niet de waardering krijgt die ze verdient, maar ondertussen wel voor alles kan opdraaien. Mensen die na een dag werken niet eens een warme maaltijd op tafel kunnen zetten, slechts twee keer per week een paar minuten kunnen douchen, de kinderen noodgedwongen niet meer naar sport- of muziekles kunnen laten gaan. Mensen voor wie een gezellig dagje pretpark met het gezin met een lekker patatje en een colaatje er vaak niet meer in zit. Mensen die verjaardagen overslaan, geen feestdagen meer vieren, geen nieuwe kleding of nieuwe bril meer kunnen kopen, en wanneer de wasmachine kapotgaat dikke vette pech hebben omdat er geen spaargeld meer is om deze te vervangen. Mensen die niet meer naar de tandarts gaan, de kachel uit angst voor een nog hogere energierekening niet meer durven aandoen.

Gisteren nog kwam het nieuws naar buiten dat het energieverbruik onder huishoudens vorig jaar het laagste was in 50 jaar. Energiemaatschappijen zien groeiende problemen bij mensen die de rekening niet meer kunnen betalen. Deze gezinnen zitten dus letterlijk in de kou. Dat kan toch niet? Het leven is voor deze mensen echt onbetaalbaar geworden.

En wat te zeggen over de talloze alarmerende berichten over grote groepen economische daklozen, mensen die wel een baan en inkomen hebben, maar geen dak boven hun hoofd en noodgedwongen in een auto of bij vrienden moeten slapen? Het is echt verschrikkelijk.

Waarom moeten we onze ouderen zo slecht behandelen? Waarom moeten volgens dit kabinet onze ouderen ook in financiële onzekerheid worden gestort? Eerst was er die verschrikkelijke pensioenwet, waardoor pensioen extreem afhankelijk wordt van de beurs, een casinopensioen, waarbij er gegokt wordt met 1.500 miljard euro aan pensioengeld. Van de beloftes voor een koopkrachtig pensioen komt helemaal niks terecht. Onze ouderen hebben al jarenlang te maken met koopkrachtachteruitgang. En nadat dit alles is gebeurd, komt het kabinet met een begroting waarbij onze ouderen met alleen AOW nog eens 60 euro per maand worden gekort, want dat is wat dit kabinet doet: 60 euro per maand afpakken van onze alleroudsten. Het is zó asociaal.

Hoe is dit allemaal mogelijk in een welvarend land als de onze? Waar zijn we in hemelsnaam mee bezig? Hoe is het mogelijk dat we niet in staat zouden zijn om onze eigen mensen te helpen? Dat kan toch niet? We zijn een rijk land, dus aan het geld kan het niet liggen. Ik vraag het mij ieder jaar opnieuw af en op Prinsjesdag kreeg ik eindelijk het antwoord, klip-en-klaar van de minister-president zelf. In antwoord op een vraag van de media over de grote armoede in Nederland gaf hij aan: "Tegelijkertijd is het natuurlijk niet zo, zoals sommige andere partijen willen doen geloven, dat de situatie in Nederland onaanvaardbaar is."

Volgens de minister-president en daarmee volgens het hele kabinet is de uitzichtloze situatie waarin al die huishoudens verkeren, al die mensen die niet meer kunnen rondkomen, dus niet onaanvaardbaar. Het is om je kapot te schamen, maar het laat ook zien dat alle praatjes over bestaanszekerheid voor de bühne zijn. We weten wat de werkelijke reden is voor het jarenlang niet adequaat compenseren en waarom mensen opnieuw voor de gek worden gehouden met valse koopkrachtbeloftes die nooit uitkomen, simpelweg omdat het voor dit kabinet dus niet onaanvaardbaar is dat zo veel mensen met grote moeite het hoofd nog maar net boven water kunnen houden.

Nu hoor ik de ministers denken: we zijn toch met een koopkrachtpakket gekomen van 2 miljard euro, dus wat zeurt de heer De Jong nou eigenlijk? Dit pakket is een doekje voor het bloeden, maar bovenal een sigaar uit eigen doos: eerst pakt dit kabinet 9 miljard euro af om vervolgens 2 miljard euro terug te geven. Dat is wat het kabinet heeft gedaan. Dat zorgt dan volgens het kabinet voor een koopkrachtplus van 1,8 procent, maar als we goed kijken over de periode van 2023 tot 2024, dan zien we dat er slechts 0,7 procent overblijft. Dat voelen mensen dus helemaal niet in de portemonnee. We moeten nog maar helemaal afwachten of die kruimel überhaupt wel gegeven gaat worden. Koopkrachtbeloftes zijn nog nooit uitgekomen. En dat weten de mensen thuis maar al te goed.

We moeten dus kijken naar wat er wel is gerealiseerd over de afgelopen jaren. Dat is ronduit slecht. Over de periode van 2022 tot 2023 was de koopkracht -3,8 procent. Dat is bijna 4 procent in de min, tegenover een economische groei van 5 procent. De koopkracht ging dus vet in de min, terwijl de economie gewoon groeide. Ook als we 2024 erbij pakken, dan zien we dat werkenden er in totaal over die periode 2 procent op achteruitgaan. Voor gepensioneerden is dat 2,1 procent. Ook gezinnen met kinderen gaan erop achteruit. Het staat gewoon in de stukken.

Ondertussen probeert dit kabinet ons met misleidende cijfers te doen geloven dat we er nu echt allemaal op vooruitgaan. Maar Nederlanders zijn niet gek; zij zien dat zij met een sigaar uit eigen doos in de maling genomen worden. Zij zien dat er ondertussen wel miljarden worden weggesmeten aan alles waar Nederlanders niets aan hebben. Zij zien dat er volgend jaar weer 6 miljard euro gaat naar Afrika, weer 7 miljard euro naar asiel, weer 11 miljard euro naar Brussel en, alsof dat allemaal nog niet genoeg is, zien zij ook dat er weer 60 miljard is vrijgespeeld voor klimaat en stikstof. Ze zien het niet alleen, maar ze voelen het ook.

Dat is een keiharde klap in het gezicht van al die Nederlanders die het financieel helemaal niet meer zien zitten, die iedere euro tien keer moeten omdraaien, maar alsnog niet uitkomen. En dat simpelweg, omdat dit kabinet het dus niet onaanvaardbaar vindt dat zo veel Nederlanders in de problemen zitten. Dat is echt absurd. Voor de PVV is het wel onaanvaardbaar. Wij willen dat mensen wél geld overhouden in de portemonnee, wél kunnen rondkomen en na een leven lang werken wél kunnen genieten van een onbezorgde oude dag. Het is tijd dat Nederlanders weer kunnen doen wat in een rijk land als het onze normaal zou moeten zijn: rondkomen en geld overhouden in de portemonnee om normaal van te kunnen leven, zonder de door de politiek veroorzaakte financiële stress."

Meerartikelen

Marcouch
Nieuws

Arnhemse burgemeester wil koranverbranding verbieden met vuurverbod

De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch wil openbare vuurstoken verbieden, tenzij het om een sfeervuur gaat. Dit voorstel heeft als doel om koranverbrandingen definitief tegen te gaan, vanwege een recente poging hiertoe door Pegida-voorman Edwin Wage

Timmermans
Nieuws

Versprak Timmermans zich of was het opzet? 'Ik vertrouw die man niet'

Geert Wilders kondigde afgelopen weekend aan dat hij aangifte gaat doen tegen Frans Timmermans, als reactie op een uitspraak die Timmermans deed tijdens een gezamenlijk ledencongres van PvdA en GroenLinks in Apeldoorn. De GL-PvdA-leider gaf naderhand

Brand
Nieuws

Bedrijf van AfD-politicus in brand gestoken, veel schade

Duitse veiligheidsdiensten doen onderzoek naar een brandstichting bij een verhuisbedrijf van een AfD-politicus in Schkopau, Saale. Vijf van zijn zes vrachtwagens werden volledig verwoest door het vuur en de zesde is zwaar beschadigd. De brand was zo

Klaas Knot
Nieuws

DNB: dwing Nederlanders om spaargeld in te zetten bij verduurzaming woning

De Nederlandsche Bank (DBN) wil dat Nederlandse huishoudens verplicht geld gaan lenen of hun spaargeld gaan inzetten om hun woning te verduurzamen. Dit meldt De Telegraaf. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft aangegeven dat bijna 95% van de huiseigenare

Trudeau
Nieuws

Canada presenteert kredietsysteem om lening bij bank te krijgen

Wie jarenlang op tijd zijn huur betaalt, kan straks makkelijker een hypotheek krijgen voor een eerste huis. Dit kondigt de Canadese regering aan, onder leiding van Justin Trudeau. De maatregel leidt online tot flinke kritiek, omdat het sommige Canade

Thijssen
Nieuws

Baas werkgeversorganisatie: Nederland moet nadenken over oorlogseconomie

Ingrid Thijssen, voorzitter van ondernemers- en werkgeversorganisatie VNO-NCW, dringt erop aan dat de zelfbescherming van Nederland een prominentere plaats moet krijgen op de agenda. Ze benadrukt dit in bij WNL op Zondag, waar ze opmerkt dat de werel

Statushouders
Nieuws

Gemeente wil statushouders geen voorrang meer geven op sociale woning

De gemeente Voorne aan Zee heeft besloten dat statushouders niet langer voorrang krijgen op sociale huurwoningen. Ze willen dat de eigen inwoners dezelfde kans hebben om een woning te krijgen als asielzoekers met een verblijfsvergunning. De gemeente

COA
Nieuws

Gemeente Dinkelland gaat bos kappen om er een azc te plaatsen

De omwonenden van de locatie waar de gemeente Dinkelland een asielzoekerscentrum (azc) wil vestigen, reageren met verbijstering en ongeloof. Toen ze de brief ontvingen met de aankondiging van het azc, dachten ze eerst dat het ging over de opvang in h

Leesmeeropinie
Leesmeerinterviews

Meerartikelen

Reclame
Nieuws

GL en PvdD willen reclameverbod op vliegvakanties en vlees in Amsterdam

GroenLinks en de PvdD stellen voor om in Amsterdam reclame voor producten als vliegvakanties, benzineauto's, en vlees te verbieden. Ze willen dit verbod in de algemene plaatselijke verordening (APV) opnemen. Reclame voor 'fast fashion' moet ook onder

Pulsvisserij
Onderzoek

Europees verbod op pulsvisserij blijkt onwetenschappelijk

Het Europese verbod op pulsvisserij blijkt onwetenschappelijk. Dit concludeert WUR-onderzoeker Pim Boute in zijn artikel, dat is gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift. "Pulsvisserij verdient een herkansing, zeker omdat er nog mogelijkheden

Asiel
Achtergronden

Asielzoekers innen tientallen miljoenen euro's dankzij dwangsommen tegen de Staat

Het demissionaire kabinet voorziet dat asielzoekers die klagen over langzame afhandeling van hun asielaanvraag volgend jaar 30 miljoen euro aan dwangsommen zullen ontvangen. Dit staat vermeld in de nieuwste begrotingsupdate. Demissionair staatssecret

Bruins Slot
Nieuws

D66-minister pakt vliegtuig naar Luxemburg ondanks klimaatambities

Minister Kajsa Ollongren van Defensie heeft zondagavond het regeringsvliegtuig gepakt naar Luxemburg. Volgens GPS-gegevens duurde de vliegreis zo'n half uur. Dit leidt tot verontwaardigde reacties op sociale media. 'Dit had makkelijk met de trein gek

Tesla
Nieuws

Elektrische auto's in vrije val? Tesla verlaagt prijzen nu verkoop tegenvalt

Tesla heeft dit weekend de prijzen van zijn elektrische auto's in China en de Verenigde Staten verlaagd om de tegenvallende verkopen aan te pakken. Ook de software voor zelfrijdende auto's, genaamd Full Self-Driving- of FSD-software, wordt nu in de V

Ollongren
Nieuws

Minister wil 'langdurige pensioeninvesteringen' in defensiesector: 'Oorlogszuchtig'

Demissionair minister van Defensie Ollongren (D66) had gisteren een positief gesprek met pensioenfonds ABP. "Iedereen heeft belang bij een goed pensioen in een leefbare wereld. Vrede en veiligheid horen daar onlosmakelijk bij. Daarom bespraken we de

GL
Video

Vlam in de pan bij GroenLinks-congres; spreker wordt van podium gestuurd na antisemitisch betoog

Tijdens het partijcongres van GroenLinks-PvdA in Apeldoorn kregen leden de kans om hun standpunt te uiten over kwesties zoals Israël en Palestina. De partij wil een motie voorleggen die beoogt meer ruimte te geven voor kritiek op het beleid van Israë

Timmermans
Peiling

Peiling: PVV groeit door naar 50 zetels, tweemaal zo groot als partij Timmermans

In de nieuwste peiling van Maurice de Hond wordt de PVV  op 50 zetels gepeild. De gelegenheidscoalitie van Frans Timmermans wordt gepeild op 25 zetels. NSC levert een zetel in. In maart werd de PVV nog 49 zetels gepeild, nadat het de maand ervoor op

Wilders
Achtergronden

Gaat Timmermans vervolgd worden na aangifte door Wilders? 'OM is niet onpartijdig'

Geert Wilders kondigde afgelopen weekend aan dat hij aangifte gaat doen tegen Frans Timmermans, als reactie op een uitspraak die Timmermans deed tijdens een gezamenlijk ledencongres van PvdA en GroenLinks in Apeldoorn. Maar heeft aangifte hiervoor do

Wilders
Nieuws

Moeder Geert Wilders overleden: 'Ik mis haar nu al'

Geert Wilders heeft triest nieuws te melden: zijn moeder is afgelopen weekend overleden. De PVV-leider deelde dit via berichtendienst X, waarbij hij aangaf haar nu al erg te missen maar troost vindt in het feit dat ze niet langer lijdt. Het bericht v

Harari
Achtergronden

WEF-adviseur van Schwab: 'Waarom hebben we zo veel mensen? Er ontstaat klasse van nutteloze mensen'

Tijdens een TED-lezing in Londen stelde Yuval Noah Harari de vraag: "Waar hebben we zoveel mensen voor nodig?" Als adviseur van het World Economic Forum, voorspelde hij dat de snelle ontwikkeling van computertechnologie "mensen overbodig zal maken",

Asielzoeker
Nieuws

Noodopvang Doetinchem kost 187 euro per dag per asielzoeker

De crisisnoodopvang (CNO) in Doetinchem had in 2023 een dagelijkse kost van 187 euro per asielzoeker, zo blijkt uit gegevens van de gemeente. Dit is meer dan 110 euro per dag hoger dan het gemiddelde dat de Rijksoverheid hanteert voor individuele opv