Box 3-belasting gaat extra stijgen op initiatief van GroenLinks
Vanaf volgend jaar gaan de belastingtarieven van box 2 en 3 omhoog met twee procentpunt. Dit heeft de Tweede Kamer besloten, op initiatief van van GroenLinks. Al enkele jaren is er veel te doen om de beoogde hervorming van de box 3-belasting. Volgens critici zou deze hervorming namelijk privébezit ontmoedigen.
In eerste instantie zou het toptarief voor inkomen uit aanmerkelijk belang stijgen naar 34 procent voor box 3. Maar vorige week besloot de Tweede Kamer dit percentage extra te verhogen naar 36 procent.
Dit gebeurde met een aangenomen amendement van Kamerlid Tom van der Lee (GroenLinks). Mede-indieners zijn D66, PvdA en ChristenUnie. De tegenstemmers zijn VVD, CDA, FVD, BBB, SGP, BVNL, JA21, en Pieter Omtzigt. Linkse partijen en PVV stemden voor het voorstel.
Vorig jaar opperde Van der Lee al om de de gedupeerde spaarders uit box 3 niet te compenseren. Sterker nog, hij wil dat spaarders uit box drie andere gedupeerde spaarders gaan compenseren.
Privébezit ontmoedigd
De nieuwe box 3-belasting is al langer een hoofdpijndossier in de politiek. Critici vrezen namelijk dat de overheid, met de torenhoge vermogensbelasting, de aanval opent op het privé-bezit van Nederlanders. Voornamelijk bij landbouwgrond is deze zorg groot. De overheid zou rekening houden met het torenhoge rendement van 6,17 procent, terwijl volgens onderzoeker Evert Mouw veel landbouwgronden niet boven de 2 procent rendement uitkomt.
Dit zou betekenen dat de gronden in box 3 onevenredig veel belast gaan worden. Mouw concludeert na een rekensommetje dat het zou gaan om zo'n 150 procent vermogensbelasting.
Vernietigend oordeel van advocaat-generaal
De beoogde hervorming van de box 3-belasting is opgetuigd door staatssecretaris Van Rij, omdat de Hoge Raad in 2021 oordeelde dat de huidige in strijd is met de grondrechten. Voor het innen van belasting werd er namelijk niet gekeken naar het werkelijke rendement, maar werden er fictieve rendementspercentages gebruikt. Dit was volgens de Hoge Raad een aantasting van het eigendomsrecht.
Van Rij kreeg de taak om de box 3-belasting te hervormen, maar dit verloopt allerminst soepel. Ook de nieuwe versie van de wet blijkt namelijk in strijd te zijn met de wet, betoogde advocaat-generaal Peter Wattel in september. Mocht de Hoge Raad zijn advies opvolgen, wat wel gebruikelijk is, dan kan dit grote consequenties hebben voor het innen van de vermogensrendementsheffing.