Duitse asielcrisis: regering moet flink bijleggen voor extra opvang
De Duitse regering ziet zich genoodzaakt om flinke sommen geld extra te investeren in de opvang van asielzoekers. De instroom is namelijk zo hoog dat de deelstaten het niet meer aankunnen. Tegelijkertijd neemt het aantal misdrijven en zedendelicten flink toe in Duitsland.
In mei beloofde bondskanselier Olaf Scholz al 1 miljard euro extra steun aan deelstaten. Maar nu komt er nog meer geld bij. De regering gaat 7.500 euro per asielzoeker betalen aan regionale autoriteiten voor opvang.
Dit geld is broodnodig, meldt De Telegraaf. Deelstaten eisen namelijk al langer extra hulp en budget voor de opvang van vluchtelingen, omdat de asielinstroom momenteel torenhoog is. Alleen al in de eerste negen maanden van 2023 waren 233.744 asielaanvragen. Dit zijn er meer dan heel vorig jaar.
Vorig jaar was Duitsland het populairste land in Europa voor migranten heen te gaan. Een kwart van alle asielaanvragen vonden er namelijk plaats. Bovendien heeft Duitsland meer dan een miljoen Oekraïense vluchtelingen opgenomen.
Hoge opvangkosten en criminaliteitscijfers
De extra geldinjectie voor asielopvang lijkt een opmerkelijke draai. Tot nu toe wilde de Duitse regering namelijk het budget hiervoor naar bondsstaten juist gaan verlagen, in plaats van verhogen. Alleen al dit jaar zal Duitsland naar verwachting zo'n 36 miljard euro kwijt zijn aan de totale asielopvang in het land
In Duitsland zijn er ook excessen met de asielopvang. Zo vangt de havenstad Hamburg momenteel o'n 73.000 vluchtelingen in Hamburg, op 250 verschillende locaties. Dit jaar zal de Duitse stad naar verwachting zo'n 1 miljard euro kwijt zijn aan opvangkosten voor asielzoekers. Hierin zijn scholing en kinderdagverblijven nog niet meegerekend.
Ondertussen rijzen de criminaliteitscijfers in Hamburg de pan uit. Ook in andere delen van Duitsland is er een zichtbare stijging in de criminaliteitscijfers ten opzichte van voorgaande jaren. In de deelstaat Rheinland-Pfalz zijn de verkrachtingscijfers zelfs met 78 procent gestegen in vergelijking met 2021.