Amerikaanse vissers in verzet tegen windmolens op zee
Amerikaanse vissers verzetten zich steeds meer tegen de snelgroeiende offshore windindustrie. De vissers vrezen voor hun levensonderhoud, hun visgronden en het milieu waarin ze opereren.
Het protest komt voort uit een breed scala aan zorgen. Ook milieuactivisten komen in opstand vanwege de mogelijke schadelijke effecten op walvissen, dolfijnen en bruinvissen. Deze wezens, ooit beschermd door milieuorganisaties, lijken nu slachtoffer te worden van de industriële schaal waarop windenergie wordt ontwikkeld.
De directe aanleiding voor de opstand is de recente beschadiging van windturbines in het Vineyard Wind-project nabij Nantucket. Een blad van een turbine brak af en verspreidde glasvezelscherven over de stranden, wat leidde tot aanzienlijke milieuvervuiling. Volgens het onderzoek is een productiefout verantwoordelijk voor het incident, maar de gevolgen zijn groot. Toeristen en vissers troffen het strand bezaaid met gevaarlijk puin aan, wat tot grote woede leidde onder de lokale bevolking.
Protesten tegen windmolens op zee
Dit incident werd de druppel voor veel vissers, meldt MV Times. Ongeveer twee dozijn vissersboten voeren naar de locatie van de beschadigde windturbine om te protesteren. Ze gaven hiermee een duidelijk signaal af tegen de verdere ontwikkeling van offshore windprojecten.
Kapitein Shawn Machie verklaart dat de falende windmolenbladen een “eyeopener” waren. Volgens hem zijn vissers al streng gereguleerd om duurzaam te opereren, maar lijkt de offshore windindustrie vrij spel te krijgen, zonder zicht op de langetermijneffecten.
Vissers als Otto Osmers uit Martha’s Vineyard maken zich zorgen over de impact van de turbines op hun visgronden. “De oceaan is een van de laatste onontwikkelde plekken op aarde”, zegt hij. “Het is triest om te zien hoe dit verdwijnt.”
Andere vissers, zoals Sue Zarba, reageren zelfs emotioneel op de omvang van de turbines. “Het was de eerste keer dat ik zo dicht bij de turbines was, en ik snikte,” vertelt ze na het protest. Ze vreest dat de windparken hun visgronden volledig zullen overnemen en daarmee hun manier van leven voorgoed zullen veranderen.
Voorlopig geen einde
Ondanks de massale protesten lijken de zorgen van de vissers aan dovemansoren gericht. De National Marine Fisheries Service heeft recent een biologisch advies uitgebracht waarin wordt gesteld dat er geen significante negatieve effecten zijn op bedreigde walvissen en andere zeedieren als gevolg van de installatie van nieuwe windturbines.
De vissers zijn echter niet overtuigd en blijven volhouden dat de windparken een ramp zijn voor zowel hun industrie als het mariene ecosysteem. Zij waarschuwen dat de gevolgen van deze ontwikkelingen, zoals het verlies van visgronden en de vervuiling van de oceaan, niet meer terug te draaien zijn.