Telegram verstrekt duizenden keren gebruikersdata aan autoriteiten

Telegram-oprichter Pavel Durov heeft onthuld dat de chatdienst dit jaar al duizenden keren gebruikersgegevens aan autoriteiten heeft overgedragen. Vooral in India, Telegrams grootste markt, werden al meer dan zevenduizend verzoeken ingewilligd. In Brazilië ging het om tweehonderd verzoeken in de eerste drie kwartalen van dit jaar.
Durov merkt op dat er sinds het derde kwartaal van dit jaar ook een toename is van dataverzoeken in de Europese Unie. Deze stijging komt doordat Europese autoriteiten beter gebruikmaken van het juiste communicatielijn om gegevens op te vragen. Volgens Durov was deze informatie sinds begin dit jaar openbaar te vinden op de Telegram-website of via Google door te zoeken op "Telegram EU address for law enforcement."
Vorige week besloot Telegram om het privacybeleid te stroomlijnen en te verenigen in verschillende landen. Volgens Durov zijn de kernprincipes van Telegram echter hetzelfde gebleven. "We streven er altijd naar om de lokale wetten na te leven, zolang ze niet in strijd zijn met onze waarden van vrijheid en privacy," aldus de oprichter.
Sinds 2018 verstrekt Telegram ip-adressen en telefoonnummers van criminelen aan de autoriteiten, zoals in het privacybeleid van de meeste landen is vermeld. "Telegram is ontworpen om activisten en gewone mensen te beschermen tegen corrupte overheden en bedrijven. We staan niet toe dat criminelen ons platform misbruiken om justitie te ontlopen."