Tweede Kamer vindt Nord Stream-sabotage geen 'daad van agressie'
De Tweede Kamer wil niet uitspreken dat de Nord Stream-sabotage een 'daad van agressie' is. Weliswaar stemden PVV, BBB, FVD, Denk en JA21 dinsdagmiddag voor de motie hierover, maar onder meer VVD en NSC lieten verstek gaan. Dit vindt initiatiefnemer Pepijn van Houwelingen onbegrijpelijk: 'Hoe dan?'
In september 2022 werd Europa opgeschrikt door een sabotage op de Nord Stream II-pijpleiding, die hierdoor onbruikbaar werd. De schade was aanzienlijk, aangezien de Nord Stream onderdeel uitmaakte van essentiële energie-infrastructuur voor Europese landen. Ook is de Nord Stream voor 9 procent in handen van de Nederlandse staat.
Aanvankelijk wezen Europese politici en media naar Rusland als mogelijke schuldige, maar de vork bleek anders in de steel te zitten. In augustus werd er een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Vladimir S., een Oekraïense duikinstructeur. Hij werd ervan verdacht betrokken te zijn bij de sabotage van de gaspijpleidingen die Rusland met Duitsland verbinden. Volgens de aanklager maakte Vladimir S. deel uit van een zeskoppige bemanning aan boord van het zeilschip Andromeda, dat vermoedelijk werd gebruikt bij de aanslagen in de Oostzee.
Een dag later kwam er nog een grote wending. De Amerikaanse krant Wall Street Journal meldde dat de Oekraïense president, Volodymyr Zelensky, al vooraf wist van de sabotage en dat hij het oorspronkelijke plan goedkeurde. Maar nadat de MIVD het ontdekte en de CIA Zelensky waarschuwde, trok hij zijn goedkeuring in. Vervolgens besloten Oekraïners om de operatie op eigen houtje uit te voeren, met steun van zakenmensen die zo'n 300.000 dollar (272.000 euro) neerlegden ter financiering.
Geen 'daad van agressie'
Hoewel de Nord Stream-pijpleiding van vitaal belang was van de Europese energie-infrastructuur, wil de Tweede Kamer niet uitspreken dat de sabotage een 'daad van agressie' was. Dit bleek dinsdagmiddag bij de stemming van een FVD-motie, afkomstig van Pepijn van Houwelingen.
De motie weet slechts eenderde (50 van 150) Kamerleden te overtuigen, wat onvoldoende is voor een meerderheid. De voorstanders zijn PVV, BBB, FVD, Denk en JA21, maar de rest van de Kamer stemt tegen. Dit is inclusief partijen als VVD, NSC, SP en SGP.
Van Houwelingen vindt het onbegrijpelijk dat zijn motie is verworpen. 'Zojuist heeft een ruime meerderheid van de Tweede Kamer TEGEN onze motie gestemd waarin we stellen dat het opblazen van de Nord Stream (van vitaal belang voor onze energievoorziening en voor 9% in handen van de Nederlandse staat) “een daad van agressie” was… Hoe dan?' reageert hij via X.