NOS betrapt op nepnieuws over Meloni: zo zit het écht
Het NOS Jeugdjournaal blijkt onjuiste informatie te verspreiden over het Italiaanse regeringsbeleid. De NOS beweert dat er een nieuwe paspoortwet is ingevoerd, waardoor kinderen van buitenlandse ouders moeilijker genaturaliseerd kunnen worden. Maar dit blijkt niet te kloppen: in feite bestaat de wet al tientallen jaren. Ook andere informatie van de NOS blijkt onjuist, ontdekt factchecker Lars Brugman.
Al lange tijd heeft Italië één van de strengste paspoortregels in Europa. Kinderen van buitenlandse ouders komen veelal pas vanaf hun achttiende in aanmerking voor het Italiaanse staatsburgerschap, en zelfs dan moet het binnen een jaar tijd gebeuren. Anders kan het weer meerdere jaren duren voordat zij een Italiaans paspoort kunnen verkrijgen.
Op de wet is al vele jaren kritiek, benadrukt nieuwsmedium NDTV World. Al sinds 1992 wordt geprobeerd om de wet aan te passen, maar vooralsnog tevergeefs. De meest recente poging dateert van 2022, vlak voordat Giorgia Meloni aantrad als nieuwe premier. Zij wil de wet niet veranderen, maar focust zich daarentegen op het opkrikken van het geboortecijfer in Italië.
NOS-artikel vol onfeitelijkheden
Het NOS Jeugdjournaal schetst echter een heel ander beeld. 'In Italië zijn veel mensen boos over een nieuwe, strenge wet voor paspoorten. In de wet staat dat kinderen van wie de ouders buiten Italië geboren zijn, pas na hun 18e een paspoort kunnen krijgen', staat er in een nieuw artikel met videoverslag.
De NOS slaat alarm over een 'nieuwe wet', die in werkelijkheid al ruim dertig jaar bestaat. Maar er klopt nog meer niet aan het verhaal van de NOS, schrijft factchecker Lars Brugman op X. Minderjarigen kunnen wél voor hun achttiende een Italiaans paspoort krijgen, want zij naturaliseren automatisch mee wanneer hun ouders een Italiaans staatsburger worden. Daarnaast pleit een kritisch referendum, waar NOS melding van maakt, niet ervoor om de wet in te trekken, maar alleen om de wachttijd in te perken van tien naar vijf jaar.
Het is niet de eerste keer de Nederlandse media onjuist feiten verspreidt over het Italiaanse regeringsbeleid. Begin augustus beweerde EenVandaag dat premier Meloni een wet tegen homostellen zou hebben uitgevaardigd. Hierdoor zouden niet-biologische lesbische moeders van de geboorteakte worden geschrapt, aldus het NPO-programma. Maar dit bleek niet te kloppen: het ging om een wet die al in 1975 was ingevoerd. Een ziekenhuis in Udine bevestigde later aan factchecker aan Lars Brugman dat kinderen van lesbische moeders hier gewoon medische zorg krijgen, in tegenstelling tot wat EenVandaag beweerde.