BBB: 'Stop met dief van de schatkist te zijn'
De verhoging van de accijnzen op rookwaren heeft de Nederlandse schatkist flink minder opgeleverd dan verwacht. De totale tegenvaller loopt inmiddels op tot ruim een half miljard euro, blijkt uit de nieuwste cijfers. De verkoop van tabaksproducten in Nederland is fors gedaald sinds de accijnsverhoging van april dit jaar. BBB wil de verhoging daarom terugdraaien, zo vertelt Henk Vermeer aan RTL Nieuws.
Per 1 april steeg de accijns op een pakje sigaretten van 5,87 euro naar 7,81 euro. Hierdoor kost een pakje sigaretten inmiddels ruim 11 euro. Het kabinet verwachtte dat deze prijsverhoging niet alleen inkomsten zou genereren, maar ook rokers zou ontmoedigen. Hoewel onderzoek van het RIVM laat zien dat ongeveer 10 procent van de rokers hierdoor stopt, blijkt een groot deel van de rokers naar het buitenland uit te wijken. Het aantal buitenlandse sigaretten dat in Nederland wordt gerookt, is gestegen van 24-28 procent naar 35-39 procent.
Deze ontwikkeling zorgt voor een forse daling van de accijnsopbrengsten. In september werd de verwachting al met 400 miljoen euro naar beneden bijgesteld. De jongste cijfers tonen een extra tegenvaller van 150 miljoen euro, waardoor de totale tegenvaller nu op meer dan 500 miljoen euro uitkomt.
Volgens BBB-Kamerlid Henk Vermeer heeft de accijnsverhoging niet alleen negatieve gevolgen voor de belastinginkomsten, maar ook voor de winkeliers in de grensstreek. "De hoge tabaksaccijns jaagt mensen over de grens om daar hun inkopen te doen," zegt Vermeer. Dit zorgt volgens hem ook voor een daling in BTW- en vennootschapsbelasting. Vermeer pleit daarom voor een terugdraaiing van de accijnsverhoging. "Je bent een dief van de schatkist als je dit niet terugdraait. De cijfers bewijzen dat het huidige beleid niet werkt."
Het ministerie van Financiën bevestigt de tegenvaller, maar stelt dat het nog onduidelijk is wat precies de oorzaak is. Het is nog niet zeker of het terugdraaien van de accijnsverhoging tot een half miljard extra inkomsten zou leiden. Het ministerie wil eerst een grondige analyse uitvoeren voordat het met eventuele beleidswijzigingen komt.