Coalitie wil snijden in NPO voor onderwijsdeal
De coalitie overweegt om nog eens 60 miljoen euro extra te bezuinigen op de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) om geld vrij te maken voor een onderwijsdeal. Dit komt bovenop de eerder afgesproken korting van 100 miljoen euro. Ingewijden bevestigen dat dit bedrag vrijdag op tafel is gelegd tijdens onderhandelingen met oppositiepartijen.
De voorgenomen bezuinigingen treffen de publieke omroep hard. Vanaf 2027 zou de NPO al met 100 miljoen euro minder moeten werken, maar nu lijkt de korting verder op te lopen tot 160 miljoen euro. Coalitiepartijen PVV, VVD en BBB hebben zich achter het voorstel geschaard en lijken hier steun te vinden bij Nieuw Sociaal Contract (NSC).
De oppositiepartijen CDA, CU, SGP en JA21 hebben het voorstel vrijdag besproken en zijn nog niet akkoord gegaan. Volgens CDA-leider Henri Bontenbal moeten de gesprekken zorgvuldig worden gevoerd. „Het moet een gedegen verhaal zijn”, benadrukte hij. De onderwijsdeal maakt deel uit van bredere bezuinigingsgesprekken over een pakket van 2 miljard euro. Donderdag boden de oppositiepartijen al een plan aan waarin ruim 800 miljoen euro aan dekking werd voorgesteld. Een deel daarvan is bedoeld voor wetenschappelijk onderwijs.
Minister van Financiën Eelco Heinen erkende dat de keuzes pijnlijk zijn. „Het is geen leuke boodschap, maar het zal ergens pijn moeten doen, linksom of rechtsom. Want we hebben wel een opgave met elkaar in te vullen”, zei hij voorafgaand aan de ministerraad.
De bezuinigingen op de publieke omroep worden door de coalitie gezien als een manier om ruimte te maken in de begroting zonder elders zwaar te snijden. Tegelijkertijd zal de verdere dekking van het onderwijsbudget ook andere begrotingen raken, zo bevestigen ingewijden.
Het is de bedoeling dat de onderhandelingen vrijdagmiddag worden voortgezet. De oppositiepartijen overleggen eerst met hun fracties voordat ze opnieuw in gesprek gaan met de coalitie. Het eindbedrag van het bezuinigingspakket zal naar verwachting tussen de 750 en 800 miljoen euro uitkomen. D66-leider Rob Jetten was aanvankelijk onderdeel van de gesprekken, maar liep donderdag van tafel. Dit heeft de overgebleven partijen ertoe aangezet een nieuw voorstel te formuleren.