Migratie, abortus, economie: dit zijn Trumps presidentsplannen
De aankomende Amerikaanse president Donald Trump heeft in een exclusief interview met NBC zijn plannen en beleidsdoelen voor zijn nieuwe termijn uit de doeken gedaan. Van zijn dreiging om de NAVO te verlaten tot ambitieuze deportatieprogramma’s en ingrijpende veranderingen in de Grondwet: Trump wil een nieuwe koers varen in zowel binnen- als buitenlands beleid.
Trump stelde nadrukkelijk dat de Verenigde Staten hun betrokkenheid bij de NAVO opnieuw zullen overwegen als bondgenoten niet meer financieel bijdragen. “Als ze hun rekeningen betalen, blijven we. Zo niet, dan stappen we eruit,” zei hij. Dit is een nieuwe waarschuwing aan de lidstaten van het bondgenootschap, waarvan velen niet voldoen aan de eis om 2 procent van hun bruto binnenlands product aan defensie uit te geven. Momenteel financiert de VS maar liefst 70 procent van het NAVO-budget.
De uitspraak markeert een scherpe escalatie van Trumps eerdere kritiek op de NAVO, waarbij hij de andere lidstaten herhaaldelijk opriep meer te investeren in defensie. Experts vrezen dat het vertrek van de VS de stabiliteit van het bondgenootschap ernstig kan ondermijnen.
Gratie en gerechtigheid
Trump wil al op zijn eerste dag als president gratie verlenen aan veroordeelde deelnemers van de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. Hij noemde hun situatie in de gevangenis 'een hel' en trok fel van leer tegen de commissie die de bestorming onderzocht. “Zij horen in de gevangenis,” verklaarde hij.
Deze plannen hebben geleid tot scherpe reacties van critici die waarschuwen voor een verdere normalisering van politiek geweld. De bestorming van het Capitool leidde destijds tot brede verontwaardiging en was het onderwerp van langdurig onderzoek naar Trumps rol in het incident.
Strenge immigratieregels
Immigratie staat opnieuw hoog op Trumps agenda. Hij herhaalde zijn plannen om miljoenen mensen zonder papieren te deporteren, met criminelen als prioriteit. Daarbij wil hij gezinnen niet scheiden, wat in de praktijk betekent dat hele families worden uitgezet.
Een controversieel onderdeel van zijn immigratiebeleid is het afschaffen van het geboorterecht voor kinderen van illegale immigranten, zelfs als dit een grondwetswijziging vereist. Tegelijkertijd liet Trump ruimte voor een mogelijke wettelijke regeling voor ‘dreamers’, jongeren die als kind illegaal naar de VS kwamen.
Binnenlands beleid
Over sociaal-economische kwesties gaf Trump een gemengd signaal af. Hij erkende dat het federale minimumloon, dat sinds 2019 op 7,25 dollar per uur staat, laag is, maar wil hierover in overleg met gouverneurs van de staten. Zijn houding ten opzichte van de Affordable Care Act, beter bekend als Obamacare, bleef onverminderd negatief: “Obamacare stinkt.” Wat hij precies wil veranderen, liet hij in het midden.
De abortuspil zal Trump niet afschaffen, ondanks druk van conservatieve groeperingen. Ook de veelbesproken voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, behoudt zijn positie, hoewel Trump zijn beleid herhaaldelijk heeft bekritiseerd.
Trump sprak ook over importtarieven en waarschuwde dat deze mogelijk hogere kosten voor Amerikaanse gezinnen zullen betekenen. Hij benadrukte echter dat zijn handelsbeleid bedoeld is om de Amerikaanse industrie te beschermen en buitenlandse concurrentie te ontmoedigen.
Ondanks zijn langdurige beweringen over verkiezingsfraude bij zijn nederlaag in 2020, verklaarde Trump geen nieuw onderzoek naar de kwestie te starten. Zijn recente verkiezingsoverwinning noemde hij “de bevestiging dat mensen van mij houden.”
Tot slot kondigde Trump aan dat zijn kinderen, Ivanka Trump en Jared Kushner, geen officiële rollen meer zullen vervullen in het Witte Huis. Tijdens zijn eerste termijn werkten beiden als adviseurs, wat destijds tot vragen leidde over nepotisme.