Moskeekoepels vragen SCP geen onderzoek te doen naar religieuze normen en waarden islam
Het samenwerkingsverband van regionale moskeekoepels, K9, heeft het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) verzocht geen medewerking te verlenen aan een motie van VVD-Kamerlid Bente Becker. De motie vraagt het kabinet om gegevens te verzamelen over culturele en religieuze normen en waarden van Nederlanders met een migratieachtergrond. K9 waarschuwt dat dit voorstel fundamentele grondrechten zou kunnen schenden.
In haar motie pleit Becker voor periodiek onderzoek naar de normen en waarden van Nederlanders met een migratieachtergrond, met de nadruk op religieuze opvattingen. Het SCP zou volgens het voorstel belast worden met het uitvoeren van deze onderzoeken. Becker stelt dat een beter inzicht in culturele verschillen kan bijdragen aan integratie en wederzijds begrip in de samenleving.
De K9-moskeekoepels hebben echter zware kritiek op de motie. Zij stellen dat het plan neerkomt op een ongelijke behandeling van Nederlanders op basis van migratieachtergrond en religie, wat in strijd zou zijn met artikel 1 van de Grondwet. Ook betoogt K9 dat het problematiseren van religieuze opvattingen die niet in strijd zijn met de wet, een schending van de godsdienstvrijheid (artikel 6) betekent.
Vorige week stemde een meerderheid van de Kamerleden (108 van de 150) voor de motie. Tegenstemmen kwamen van GroenLinks-PvdA, D66, Denk, Partij voor de Dieren en Volt. Denk-Kamerlid Doğukan Ergin sprak zich fel uit tegen de motie. 'Dit is geen vrijheid, dit is doodeng', schreef hij op sociale media.
Becker benadrukt dat de motie bedoeld is om het integratiedebat te baseren op feiten in plaats van onderbuikgevoelens. In een video op X gaf ze aan dat ze de heftige reacties niet had verwacht en de beschuldigingen van racisme “verschrikkelijk” vindt. “Het is belangrijk om het debat over integratie te kunnen voeren op basis van feiten, zonder gelijk weggezet te worden als racist.”
Volgens Becker biedt het verzamelen van data over normen en waarden meer inzicht in culturele integratie. Ze stelt dat dit niet nieuw is en dat soortgelijke onderzoeken in het verleden ook zijn uitgevoerd.
Wat ik graag met je wil delen over de motie uit het integratiedebat.👇 pic.twitter.com/8TSSezq8y1
— Bente Becker (@bentebecker) December 5, 2024
Een aangenomen motie is een uitspraak van de Tweede Kamer, maar is niet automatisch bindend voor het kabinet. Het kabinet kan ervoor kiezen de oproep naast zich neer te leggen. Indien de motie wordt opgepakt, kan dit betekenen dat instellingen zoals het SCP structureel onderzoek gaan doen naar de normen en waarden binnen verschillende groepen in de samenleving.