Brandgevaar en instortingen bij Duitse zonnepanelen en windmolens

De energietransitie in Duitsland krijgt opnieuw een knauw. In juni vonden meerdere branden en technische mankementen plaats bij zonnepaneelsystemen en windturbines. De incidenten roepen vragen op over de veiligheid van duurzame energie-installaties – zelfs van recente datum.
Afgelopen zondag brak er brand uit in een woning in het Saksische Klipphausen. De oorzaak: een fotovoltaïsch systeem op het dak van het huis. Er waren geen bewoners thuis, waardoor er geen gewonden vielen. Toch was de schade aanzienlijk. De bovenverdieping brandde volledig uit, het dak stortte in en het huis is voorlopig onbewoonbaar. De politie doet onderzoek naar de oorzaak van het vuur, die nog niet bekend is.
Diezelfde dag meldde de krant Nordkurier een incident met een windturbine in Güterberg, in de deelstaat Brandenburg. Tijdens een zomerstorm raakte de installatie beschadigd. Het was niet het enige probleem. Een week eerder brak bij een andere windturbine in Lübbenow een rotorblad van zeventig meter af. De toren is 123 meter hoog en werd pas in 2019 in gebruik genomen. Dat roept twijfels op over de structurele betrouwbaarheid, ook van nieuwere modellen.
Meer branden bij zonnepanelen
Ook op andere plaatsen vatte zonne-energie vlam. In Bochum, in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, brandden op 23 juni twee zonne-installaties op het dak van een appartementencomplex. De oorzaak van de brand is onbekend. Brandweerlieden wisten erger te voorkomen, maar de schade aan het gebouw wordt nog onderzocht.
Op 14 juni was het raak in Rüdersdorf, opnieuw in Brandenburg. Daar veroorzaakte een zonnepaneelsysteem op het dak een felle brand. Eén brandweerman raakte gewond tijdens het blussen en werd naar het ziekenhuis gebracht. Volgens de krant Märkische Allgemeine Zeitung bedragen de materiële kosten enkele duizenden euro’s.
Oplopende zorgen over ‘groene’ installaties
De reeks ongelukken in juni – in verschillende deelstaten en met zowel wind- als zonne-installaties – is opvallend. Veel systemen zijn nog geen tien jaar oud, maar blijken toch gevoelig voor brand en technische mankementen.
Critici van de Duitse energietransitie, waarbij fossiele brandstoffen snel worden vervangen door zonne- en windenergie, zien hun zorgen bevestigd. “Als deze systemen zo storingsgevoelig zijn, wat gebeurt er dan als alles straks ‘hernieuwbaar’ is?” vroeg een lokale politicus uit Brandenburg zich af in de Nordkurier.
Achtergrond: Duitsland als koploper in energietransitie
Duitsland wil in 2035 vrijwel volledig overstappen op hernieuwbare energie. In dat kader is het aantal zonnepanelen en windturbines de afgelopen jaren explosief gestegen. Volgens cijfers van het Bundesministerium für Wirtschaft und Klimaschutz telt Duitsland inmiddels ruim 2,5 miljoen zonnepanelen en meer dan 30.000 windmolens.
Toch neemt het aantal meldingen van incidenten toe. In 2023 registreerde de Duitse brandweer 342 branden waarbij zonnepanelen betrokken waren. Bij windturbines werden volgens TÜV Nord vorig jaar 52 ernstige technische incidenten gemeld.
Experts benadrukken dat veel ongelukken het gevolg zijn van installatiefouten, gebrekkig onderhoud of materiaalveroudering. Maar met de toenemende snelheid van de uitrol groeit ook het risico.