Gemeente Amersfoort beperkt parkeren op eigen terrein: 'Geen eerste vergunning meer'

De gemeente Amersfoort heeft bewoners onlangs geïnformeerd over nieuwe beperkingen rondom het parkeren op eigen terrein. In een brief aan een inwoner stelt de gemeente dat het parkeren van de eerste auto op de eigen oprit mogelijk in strijd is met het bestemmingsplan. Hierdoor mag deze bewoner geen eerste parkeervergunning meer aanvragen voor de straat.
Uit de brief die in handen is van NieuwRechts blijkt dat het adres van de bewoner voorlopig op een zogenaamde POET-lijst is geplaatst. Dat betekent: ‘Voorlopige POET-registratie. Ongeacht het resultaat van de herstelactie krijgt uw adres een voorlopige POET-registratie en plaatsen we het op de adresrestrictielijst. Dit betekent dat u straks voor een eerste auto geen bewonersvergunning kunt aanvragen.’
Wie meerdere auto’s bezit, mag voor een tweede of volgende auto wél een vergunning aanvragen, maar tegen betaling. In de brief staat: ‘Voor een tweede bewonersvergunning betaalt u 300 euro per jaar. Vanaf de derde en volgende bewonersvergunning betaalt u 600 euro per jaar, per vergunning.’
Volgens de gemeente volgt er later nog een bericht of de voorlopige registratie definitief wordt. Tot die tijd weet de bewoner niet of zij haar eigen oprit nog mag blijven gebruiken.
Gemeente wil ‘strijdigheid’ herstellen
Volgens de gemeente is bij een controle gebleken dat er op het terrein bij de woning wordt geparkeerd. De brief stelt: ‘Uit het onderzoek blijkt dat u één auto kunt parkeren op eigen terrein bij uw woning. We constateren ook dat het parkeren op eigen terrein in strijd is met het geldende bestemmingsplan. Deze strijdigheid willen we herstellen, daar hoeft u niks voor te doen.’
De gemeente grijpt dus in, ondanks het feit dat er géén parkeerproblemen op straat zijn. De bewoner mag voorlopig niet zelf kiezen of zij haar auto op eigen terrein parkeert of op de openbare weg.
Lokaal protest tegen beleid
Lokale partij Amersfoort voor Vrijheid noemt de situatie op X ‘te gek voor woorden’. Zij schrijven: ‘Parkeren op eigen terrein straks ook verleden tijd?’ en wijzen erop dat dit beleid tegen de wil van de bewoners ingaat. In het referendum over betaald parkeren stemde 74 procent tegen. Toch voert de gemeente niet alleen betaald parkeren in, maar beperkt zij nu ook de vrijheid op het eigen erf.
‘Net alsof je extra betuttelende ouders hebt’
Tom van Lamoen, voorzitter van Amersfoort voor Vrijheid, uit stevige kritiek op de gang van zaken. "Op dit moment is het dus niet mogelijk om de eerste (van dertig euro) vergunning aan te vragen omdat ze parkeren op eigen terrein nog gedogen, maar dat later wel willen herstellen. Dus de optie is een tweede vergunning voor driehonderd euro aanvragen of niets doen. Maar dan hebben ze zometeen als het 'hersteld' wordt geen vergunning terwijl dat altijd erg lang duurt dat aanvraag proces."
Van Lamoen wijst erop dat de bewuste woning al sinds 1923 dezelfde oprijlaan heeft, zichtbaar op oude foto's uit het gemeentearchief. "De gemeente heeft altijd de weg over de stoep naar de oprijlaan gefaciliteerd met meerdere herinrichtingen en verbouwingen van de straat in de geschiedenis. Het is ook een gracht geweest met bruggetjes naar de woningen. De laatste keer is in 2018 geweest waar de huidige paden over de groenstrook zijn aangelegd door de gemeente zelf."
Toch stelt de gemeente nu ineens dat parkeren op eigen terrein in strijd is met het bestemmingsplan. "Waar openbaar ik documentatie niets over te vinden is", aldus Van Lamoen. Volgens hem is dit beleid het gevolg van het negeren van de uitslag van het referendum over betaald parkeren, waarin 74,6 procent tegenstemde. "Het is net alsof je een extra paar betuttelende ouders hebt die nu je hele leven gaan controleren. De Amersfoorters hebben geen gemeente nodig die hun opvoedt."