Energiebedrijven voor de rechter om prijsverhogingen: ‘Honderdduizenden gedupeerden’

Zes grote energiebedrijven worden gedagvaard vanwege onterecht doorgevoerde prijsverhogingen bij variabele energiecontracten. De Stichting Eerlijke Handelspraktijken heeft laten weten dat haar aangekondigde massaclaim nu officieel van start gaat. Het gaat om Vattenfall, Eneco, Essent, Greenchoice, Energiedirect en Budget Thuis, meldt ANP.
Volgens de stichting hebben deze leveranciers zich niet aan de regels gehouden bij het aanpassen van hun tarieven. Dat zou ertoe hebben geleid dat miljoenen huishoudens te veel hebben betaald. De mogelijke schade per huishouden loopt uiteen van enkele honderden tot duizenden euro’s.
Aanleiding voor de stap is een uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam. Dat oordeelde dat Vattenfall onterecht de prijzen aanpaste bij bestaande contracten. Het zogeheten ‘prijswijzigingsbeding’, dat dergelijke wijzigingen mogelijk maakt, zou in strijd zijn met het consumentenrecht. Daarmee werd de grond onder het beleid van veel energiebedrijven weggeslagen.
Vattenfall heeft aangekondigd tegen het oordeel in cassatie te gaan bij de Hoge Raad. Volgens het bedrijf was de aanpassing van de prijzen noodzakelijk door de extreem gestegen groothandelsprijzen voor gas en stroom als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Zonder verhoging, zo stelt het bedrijf, hadden zij het financieel niet kunnen bolwerken.
Toch is de juridische situatie niet zwart-wit. In mei van dit jaar won Essent nog een rechtszaak van een klant die bezwaar maakte tegen een tussentijdse prijsverhoging. De rechter stelde dat het bij een variabel contract juist logisch is dat tarieven tussentijds kunnen veranderen. Die mogelijkheid zou volgens de rechter tot de kern van het contract behoren. De uitkomst van de massaclaim hangt dus niet alleen af van eerdere uitspraken, maar ook van de precieze contractvoorwaarden en hoe deze gecommuniceerd zijn aan klanten.