Kiest ook Google tegen censuur? Google wijst factcheckers af
Nadat eerder Meta-baas Mark Zuckerberg aankondigde dat het moederbedrijf van onder andere Facebook in de Verenigde Staten (VS) zou stoppen met factcheckers, lijkt Google in Europa een vergelijkbare beweging te maken. Google heeft aangegeven dat het zoekresultaten en YouTube-video's niet gaat factchecken, meldt Junge Freiheit.
Verzet Google zich tegen censuur in Europa?
Google heeft in een brief gereageerd op nieuwe Europese wetgeving waarin 'factchecking' van zoekresultaten en YouTube-video's verplicht wordt gesteld. Google reageert zeer kritisch op de wetgeving en geeft aan dat het geen controles gaat uitvoeren.
Kent Walker, de president van mondiale zaken bij Google, geeft in de brief aan dat de wet 'ongepast en ineffectief' is voor de diensten van Google. Daarnaast benadrukt Walker dat de huidige aanpak van Google, als het aankomt op contentmoderatie, voldoende heeft gewerkt tijdens de 'ongekende verkiezingscyclus' in de Verenigde Staten afgelopen jaar.
Het is zeer opvallend dat Google zich tegen de nieuwe wetgeving keert. In 2018 was Google een van de medeoprichters van de eerdere vrijwillige richtlijnen van de 'desinformatiecode' waar de nieuwe wetgeving op gebaseerd is. In 2018 gaf Google aan welwillend te zijn om verantwoordelijkheid te nemen voor de regulering, maar nu dit een verplichting wordt, waarbij financiële sancties kunnen worden opgelegd, trekt Google zich toch terug.
De koerswijziging van Google lijkt in een trend te staan waarin techgiganten meer ruimte geven voor vrijheid van meningsuiting. Eerder kondigde Mark Zuckerberg, de voorman van Meta, aan dat alle Meta-bedrijven, waaronder Facebook en Instagram, in de Verenigde Staten gebruik gaan maken van zogeheten 'community notes'. Hiermee kunnen gebruikers zelf commentaar en context geven onder een bericht, zonder dat het bericht wordt verwijderd. Hierin volgt Zuckerberg het model dat X-baas Elon Musk eerder al introduceerde.