Tweede Kamer ontvangt VN-rapporteur toch niet: 'Ze is een Jodenhater'

De VN-rapporteur voor de Palestijnse gebieden, Francesca Albanese, wordt donderdag toch niet officieel ontvangen in de Tweede Kamer. De vaste commissie Buitenlandse Zaken heeft de uitnodiging ingetrokken vanwege haar omstreden uitspraken over Israël, meldt de NOS.
De SGP nam het initiatief om het bezoek te annuleren. 'Het is wat de SGP betreft onbestaanbaar om zo'n iemand als Tweede Kamer actief uit te nodigen', aldus Kamerlid Van Dijk. De PVV sloot zich daarbij aan. 'Het is een Joden- en Israëlhater', stelde PVV-Kamerlid De Roon.
Ook de VVD, die eerder nog instemde met de uitnodiging, heeft zich teruggetrokken. Kamerlid Van der Burg legde uit: 'In Nederland steunen we elkaar normaal gesproken bij dit soort uitnodigingen, ook al verschillen we van mening. Maar nadat ik me meer in haar uitspraken heb verdiept, heb ik geen behoefte om naar haar te luisteren.' Daarnaast wees hij erop dat Albanese collega-Kamerlid Van Dijk via sociale media had aangevallen.
Fel debat in de Tweede Kamer
Een ruime meerderheid van de Kamer wilde het bezoek van Albanese tegenhouden. Dit leidde tot felle reacties van linkse partijen. SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk noemde het 'lelijke politiek' en stelde dat Kamerleden hun tijd beter hadden kunnen gebruiken om kritische vragen voor te bereiden.
GroenLinks-PvdA-Kamerlid Piri beschuldigde haar collega’s ervan mensen monddood te maken. 'In een gezonde democratie ga je in debat met mensen met wie je het niet eens bent', aldus Piri. Ze probeerde nog de VVD en ChristenUnie te overtuigen om hun standpunt te wijzigen, maar zonder succes.
ChristenUnie-Kamerlid Ceder wees erop dat Piri zelf een ontmoeting met Albanese kon organiseren. 'Ik heb ook wel eens mensen ontvangen buiten de rest van de Kamer om', merkte hij op. Het Kamergebouw blijft daar een optie voor.
Controversiële uitspraken
Albanese blijft ondanks de afzegging in Nederland en sprak woensdagavond in de Dominicuskerk in Amsterdam. Haar lezing had de titel 'Genocide als koloniale uitwissing'. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) had al opgeroepen tot protest tegen haar komst.
De VN-rapporteur ligt zwaar onder vuur vanwege haar uitspraken over Israël. Ze vergeleek de Israëlische regering indirect met het naziregime en noemde premier Netanyahu een Hitler-figuur. Ook beweerde ze dat de Gazastrook 'het grootste en schandaligste concentratiekamp van de 21ste eeuw' is.
Daarnaast trok ze in twijfel of Israëlische vrouwen tijdens de terreuraanval van Hamas op 7 oktober 2023 verkracht zijn, terwijl de VN dat bevestigt. De VS, Frankrijk en Duitsland veroordeelden haar uitspraken fel.
Geen gesprek met de minister
Minister Veldkamp (NSC) van Buitenlandse Zaken weigerde Albanese te ontmoeten vanwege haar controversiële uitlatingen. 'Ik weiger haar te ontvangen', zei hij tegen de NOS. Dit speelde voor veel Kamerleden een rol bij het intrekken van de uitnodiging.
Toch zal Albanese op ambtelijk niveau een gesprek voeren met medewerkers van het ministerie. Daarnaast organiseert een groep rijksambtenaren op persoonlijke titel een bijeenkomst met haar, maar het ministerie benadrukt dat dit geen officieel overleg is.
Albanese zelf reageerde laconiek op de ophef. 'De gebruikelijke pro-Israëlische lobby had hier blijkbaar veel invloed', zei ze tegen de NOS. Ondanks de weigering van de Kamer beweert ze dat haar boodschap in Nederland gehoord zal worden.