Democraten blokkeren bescherming vrouwensport: Trump belooft revanche

De Amerikaanse Senaat heeft met een filibuster de Protection of Women and Girls in Sports Act geblokkeerd. De wet had moeten vastleggen dat deelname aan vrouwensport uitsluitend gebaseerd is op biologisch geslacht bij geboorte. De Republikeinen en voormalig president Donald Trump steunen de wet, terwijl de Democraten fel tegen zijn.
Het wetsvoorstel, ingediend door de Republikeinen, had als doel om een definitie van geslacht vast te leggen binnen Title IX, de federale wet tegen geslachtsdiscriminatie in het onderwijs. De wet stelde dat deelname aan sportcompetities moest worden gebaseerd op reproductieve biologie en genetica bij geboorte. Transgender vrouwen – geboren als man – zouden daardoor worden uitgesloten van deelname aan vrouwensport.
Voor goedkeuring was een meerderheid van 60 stemmen nodig, maar het wetsvoorstel sneuvelde met 51-45, volledig langs partijpolitieke lijnen. De Democraten gebruikten een filibuster om de stemming te blokkeren.
Voormalig president Donald Trump steunt de wet en had eerder dit jaar al een decreet ondertekend dat transatleten verbiedt om deel te nemen aan vrouwensport. "Deze wet zou expliciet erkennen wat de federale wet al voorschrijft: het is discriminatie als een man deelneemt aan een door de overheid gefinancierd sportprogramma voor vrouwen of meisjes", aldus een verklaring van zijn campagneteam.
De Republikeinse senator Tommy Tuberville reageerde fel op de stemming: "Amerikanen weten nu de waarheid. Zelfs na de verpletterende verkiezingsoverwinning van Trump blijven de Democraten mannen in vrouwensport steunen. Dit is nog lang niet voorbij. Ik zal nooit stoppen met vechten voor vrouwen en meisjes in de sport."
Onder de regering-Biden werd juist beleid ingevoerd dat scholen verplicht om transgender studenten toegang te geven tot sportcompetities en kleedruimtes op basis van hun genderidentiteit. Volgens het Ministerie van Onderwijs is dit in lijn met de geest van Title IX, dat discriminatie op basis van geslacht verbiedt.
De NCAA, de organisatie die universiteitssport reguleert, gaf aan dat vóór Trump’s decreet slechts een handvol transgender atleten deelnam aan universiteitssporten. Na zijn besluit wijzigde de organisatie haar beleid om in lijn te blijven met de federale richtlijnen.