Dreigend drinkwatertekort in Haagse regio: mogelijke prijsstijgingen

Komt er straks nog water uit de kraan? Dat is de vraag waarover drinkwaterbedrijf Dunea en de overheid op 7 april knopen moeten doorhakken. Dan wordt besloten waar een nieuwe bron voor drinkwaterwinning komt. Die bron is hard nodig om vóór 2030 voldoende water te leveren. 'Uitstel betekent simpelweg te veel risico dat de leveringszekerheid van drinkwater niet kan worden geborgd', waarschuwt Dunea.
Dunea heeft de komende jaren een enorme opgave. Door de groeiende bevolking in Zuid-Holland moet er tot 2030 jaarlijks tien miljard liter extra drinkwater worden geleverd. Dat lukt niet zomaar. In Berkheide bij Wassenaar probeert Dunea de bestaande winning uit te breiden. Het plan was om daar zeven miljard liter per jaar extra te winnen, maar tot nu toe lukt dat maar voor twee miljard liter. Dunea blijft achter op schema.
Natuur en vergunningen vormen obstakel
De uitbreiding in Berkheide verloopt moeizaam. 'Het vergunningentraject is complex en uitdagend', stelt Dunea. Er zijn nog zeker acht vergunningen nodig. Door het broedseizoen, van september tot maart, kunnen werkzaamheden snel een jaar vertraging oplopen. Ook maken strengere milieueisen het lastiger om water te zuiveren, vanwege vervuiling door PFAS, pesticiden en medicijnresten.
Dunea kan voorlopig geen reserve van tien procent aanhouden, zoals drinkwaterbedrijven normaal doen. Tot 2030 is die reserve waarschijnlijk minder dan vijf procent. In hete zomers kan dit leiden tot tekorten. Daarom wordt er ook gekeken naar alternatieve maatregelen, zoals het inkopen van water bij andere bedrijven zoals Oasen of Evides.
Hogere prijzen als prikkel?
Den Haag onderzoekt onorthodoxe oplossingen. Eén daarvan is het verhogen van de prijs van drinkwater. 'Het (beperkt) verhogen van de drinkwaterprijs leidt tot waterbesparing', schrijven wethouders Robert van Asten en Robert Barker. Maar: 'Dat kan wel zorgen voor maatschappelijk ongewenste effecten', vooral voor grote gezinnen.
Voorlopig wil het ministerie drinkwater niet beprijzen voor consumenten. Wel komt er waarschijnlijk een belastingverzwaring voor grootverbruikers. Daarmee hoopt Den Haag waterverspilling te beperken.