Wil de VVD bepalen aan wie u uw huis verkoopt?

‘Mag een verkoper zelf kiezen aan wie hij zijn huis verkoopt?’ Deze simpele vraag stelt Lidewij de Vos (FVD) aan VVD-Kamerlid Peter de Groot tijdens een debat over woningdiscriminatie. Maar een eenduidig antwoord blijft uit. In plaats daarvan schuift De Groot heen en weer tussen regels voor makelaars en zijn zorgen over gelijke behandeling.
Volgens De Vos raakt de discussie aan een fundamenteel recht: het recht op eigendom. “De VVD is een liberale partij. Ik vroeg me eigenlijk af of de VVD niet vindt dat verkopers en verhuurders de vrijheid moeten behouden om zelf te kiezen aan wie zij verkopen of verhuren. Het betreffende huis is hun eigendom.”
De Groot erkent dat een eigenaar in beginsel vrij is, maar stelt tegelijk dat er duidelijke grenzen zijn. “Op het moment dat meerdere mensen zich aanmelden voor bijvoorbeeld het kopen van mijn huis, mag ik niet op basis van ras of op basis van op wie iemand verliefd is bij voorbaat al zeggen: nee, ik sluit u uit.”
De VVD was toch voor vrijheid? Niets blijkt minder waar na vragen van @lidewij_devos : verkopers en verhuurders van huizen mogen wat de VVD betreft niet zelf kiezen aan wie ze verkopen of verhuren. pic.twitter.com/LvpVPNCpgm
— Forum voor Democratie (@fvdemocratie) March 26, 2025
Eigen ervaring als voorbeeld
De Vos haalt een persoonlijk voorbeeld aan om haar punt te illustreren. Ze vertelt hoe zij een woning misliep omdat de verkoper het huis liever aan een samengesteld gezin verkocht. “Dat was voor mij op dat moment natuurlijk jammer. Ik baalde ervan, maar ik had er wel begrip voor. Ik vind ook dat het de verkoper vrij moet staan om die keuze te maken.”
De VVD’er draait om die vraag heen. In plaats van het voorbeeld inhoudelijk te beantwoorden, benadrukt hij het belang van een ‘eerlijk en transparant biedproces’. Volgens De Groot mogen er geen eisen of voorkeuren gelden die mensen op basis van kenmerken als gezinssamenstelling zouden uitsluiten.
Verschil in visie
De kern van het verschil tussen VVD en FVD lijkt hier duidelijk. Waar De Vos pleit voor eigendomsrecht en individuele keuzevrijheid – ook als dat betekent dat iemand om persoonlijke redenen een huis liever aan de één dan aan de ander verkoopt – schuift De Groot richting een gereguleerd proces waarin persoonlijke voorkeuren als potentieel discriminerend worden gezien.
Volgens De Vos gaat dat te ver. Zij ziet het als een miskenning van menselijke voorkeuren en gezond verstand. “Ik stel een heel concrete vraag over een concreet voorbeeld,” aldus De Vos. “Mag een huis dan niet meer aan een specifiek gezin worden gegund vanwege de samenstelling van dat gezin?”
De VVD’er antwoordt ontwijkend: “Dat is te kort door de bocht. Dat is niet wat ik zeg.” Toch herhaalt hij dat het hele verkoopproces “vooraf helder” en “eerlijk” moet zijn, waarbij persoonlijke voorkeuren kennelijk buiten spel worden gezet.