Dramatische luistercijfers dwingen NPO Radio 1 tot koerswijziging

De vlag hangt er niet vrolijk bij in Hilversum. NPO Radio 1, jarenlang de belangrijkste nieuws- en actualiteitenzender van Nederland, verliest snel terrein. De luistercijfers zijn aan het kelderen, vooral in de middag en avond - met als dieptepunt amper 14.000 Nederlanders. Dat leidt tot drastische maatregelen, meldt De Telegraaf. De NPO gooit de programmering om. Geen vrije invulling meer per omroep, maar meer urgentie en nieuws. “We willen zoveel mogelijk publiek zo goed mogelijk bedienen met de journalistiek van de NPO”, luidt het intern.
De daling is fors. In 2023 lag het marktaandeel nog op 0,8 procent, inmiddels is dat gezakt naar 0,6 procent. Dat is een afname van 25 procent in twee jaar tijd. Op sommige momenten, zoals tussen 21.00 en 23.00 uur, luisteren er nog maar zo’n 20.000 mensen. Het dieptepunt ligt vaak tussen 12.00 en 14.00 uur, direct na de ochtendspits. “Na twaalf uur stort Radio 1 in een luisterwak,” zeggen bronnen binnen de NPO.
De ochtend van 6.00 tot 9.30 uur doet het nog redelijk, dankzij het NOS Journaal. Daarna loopt het snel leeg. Rond 9.00 uur piekt het aantal luisteraars met zo’n 250.000, maar in de middag zakt dat naar minder dan 100.000. En dat terwijl er miljoenen in de programmering worden geïnvesteerd.
‘Woke FM’ onder vuur
Het programma De Nieuws BV van BNNVARA, dagelijks tussen 12.00 en 13.30 uur, ligt onder een vergrootglas. Mediacommentator Victor Vlam noemde het eerder ‘Woke FM’. De onderwerpen, toon en gasten zouden te veel de progressieve bubbel bedienen. En dat is terug te zien in de cijfers.
Na De Nieuws BV volgt een kort buitenlandblok van de VPRO, eveneens slecht beluisterd. Presentator Jurgen van den Berg van Omroep MAX begint zijn programma Villa VdB om 14.00 uur met een flinke handicap: het luisteraarsverlies van de uren ervoor. De EO, WNL en VPRO programmeren elk eigen rubrieken, variërend van geldzaken tot politieke interviews, maar trekken ook geen breed publiek.
De nieuwe plannen stellen het nieuws centraal. De NOS moet langere bulletins verzorgen. Redactionele eilandjes verdwijnen. Omroepen moeten opnieuw intekenen voor hun plek in de programmering. Daarbij gelden strikte voorwaarden: de uitzendingen moeten actueel, urgent en informatief zijn, meldt De Telegraaf. Geen vrijblijvende praatjes of nicheonderwerpen meer.