Polen woedend op EU om verbod op contante betalingen boven 10.000 euro

Vanaf 2027 wordt het binnen de Europese Unie verboden om nog meer dan 10.000 euro contant te betalen. Dat geldt voor burgers én bedrijven. Lidstaten mogen de limiet zelfs nog verder verlagen. In Polen leidt dat tot woede, vooral onder mensen die liever met contant geld betalen.
Volgens het Poolse platform Salon24 betaalt 59 procent van de Polen het liefst met cash, gewoon uit gewoonte. Daarnaast zegt 47,5 procent dat je met contant geld makkelijker je uitgaven onder controle houdt. Ook geeft 39 procent aan dat zij digitale betalingen simpelweg niet prettig vinden.
Wantrouwen tegen technologie en banken
De weerstand tegen deze maatregel is vooral groot onder oudere Polen en mensen uit kleinere dorpen en steden. Veel van hen vertrouwen financiële instellingen niet of zijn bang voor nieuwe technologie.
De nieuwe Europese regels gelden niet alleen voor aankopen in winkels of tussen burgers, maar ook voor banken, makelaars, financiële instellingen, casino’s en handelaren in luxeproducten. Zelfs cryptoplatformen krijgen te maken met strengere regels. Wie daar een transactie doet van meer dan 1.000 euro, moet zich straks verplicht identificeren.
Polen al streng, maar EU gaat verder
In Polen bestaat al een regel die contante betalingen boven de 15.000 zloty (ongeveer 3.500 euro) tussen bedrijven verbiedt. Maar de nieuwe Europese regels gaan verder, omdat ze ook van toepassing zijn op gewone burgers.
Sportclubs krijgen nog even uitstel: voor hen geldt het verbod op grote contante betalingen pas vanaf 2029. Dit moet de sportclubs tijd geven om zich aan te passen aan de nieuwe wetgeving.
Cashloos beleid raakt gewone burger
Volgens de EU is het doel van deze maatregelen om witwassen en de financiering van terrorisme moeilijker te maken. Door alle transacties digitaal te laten verlopen, wordt het volgens Brussel lastiger om crimineel geld te verbergen.
Veel Polen voelen zich hierdoor juist beperkt in hun vrijheid. Volgens de peiling van Salon24 komt dit doordat burgers bang zijn dat ze geen keuze meer hebben of ze via cash of digitaal willen bepalen. Dit zou de gewone burger meer raken dan criminelen is waarvoor men vreest.
Uit een onderzoek van PolCard uit 2024 blijkt dat ongeveer 18 procent van de Polen zelden of nooit gebruik maakt van digitale betalingen. Daarnaast kiest 25 procent van de Polen nauwelijks voor digitale betalingen. De angst is er dat deze groep met de nieuwe Europese wetgeving niet langer kan meekomen in het financiële betaalverkeer.