'Roze olifant is geld': activisten blijven aandringen op slavernijcompensatie

Tijdens de herdenking van het slavernijverleden in Amsterdam klonk opnieuw de roep om financiële compensatie, meldt de NOS. Maar in de Tweede Kamer is daarover al lang een besluit genomen. De motie van JA21 is duidelijk: er komen geen herstelbetalingen.
Tijdens de herdenking in het Oosterpark sprak Wendeline Flores van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden (NiNsee) over achterstelling en compensatie. Volgens haar is geld nodig om ongelijkheid te herstellen. ‘De roze olifant in de kamer is geld’, zei ze. Ook Silveria Jacobs, oud-premier van Sint-Maarten, was fel: ‘Er wordt niet gepraat over hoe we gecompenseerd worden voor de schade die we tot vandaag ervaren’, meldt de NOS.
Demissionair premier Dick Schoof benoemde de discussie over herstelbetalingen niet. Wel zei hij: ‘We zijn onderweg.’ Hij wees op initiatieven zoals de mogelijkheid voor nazaten van tot slaaf gemaakten om hun achternaam te veranderen. Ook haalde hij een citaat aan van Nicolaas Beets: ‘Laat de ketens vallen. Breekt, verbreekt het juk!’
Kamermeerderheid steunt motie JA21
Toch is de Kamer glashelder over het onderwerp. Op 10 oktober 2024 diende Joost Eerdmans van JA21 een motie in waarin hij stelde dat herstelbetalingen niet aan de orde zijn. De motie kreeg een meerderheid met de hulp van de PVV, VVD, BBB, CDA, FVD, SGP en JA21.
In de motie staat onder meer: ‘Constaterende dat er vier claims zijn ingediend om de Nederlandse Staat over te laten gaan tot herstelbetalingen voor de trans-Atlantische slavenhandel; constaterende dat niet herleidbaar is aan welk slachtoffer betaald moet worden; constaterende dat niemand die schade heeft geleden van de trans-Atlantische slavenhandel meer in leven is; verzoekt de regering niet over te gaan tot herstelbetalingen voor de trans-Atlantische slavenhandel.’