Duitse minister wil langer werken: ‘Welvaart is niet meer vanzelfsprekend’

De Duitse minister van Economische Zaken, Katherina Reiche, heeft zaterdag forse kritiek over zich heen gekregen na uitspraken in de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Volgens de minister is het onvermijdelijk dat Duitsers langer en harder moeten werken. Ze wijst op de stijgende levensverwachting en de veranderende bevolkingssamenstelling. Haar pleidooi volgt op soortgelijke uitspraken van bondskanselier Friedrich Merz.
Volgens Reiche is het huidige evenwicht tussen werkenden en gepensioneerden niet houdbaar. Twee derde van de volwassen Duitsers werkt, terwijl een derde met pensioen is. “Dat is op lange termijn niet vol te houden,” aldus Reiche in het interview. Ze waarschuwt dat het Duitse stelsel van sociale zekerheid overbelast raakt en de concurrentiepositie van Duitsland in gevaar komt.
Reiche wees ook op het verschil met de Verenigde Staten. Amerikaanse werknemers maken gemiddeld 1.800 werkuren per jaar, Duitsers slechts 1.340. Volgens de minister moeten mensen die fysiek in staat zijn, bereid zijn om meer uren te maken. De minister stelt dat de geplande hervormingen in het coalitieakkoord niet genoeg zijn om het systeem toekomstbestendig te maken. Er is volgens haar meer nodig dan cosmetische aanpassingen. “Het is tijd dat we inzien dat onze welvaart niet vanzelfsprekend is,” zo luidt haar boodschap.
Eerder al, in mei, waarschuwde bondskanselier Merz voor dezelfde ontwikkeling. “We hebben niet langer de productiviteit die nodig is om onze welvaart te behouden, vooral om ons sociale zekerheidsstelsel te bekostigen,” zei hij in een toespraak in het parlement. Merz suggereerde eveneens dat de pensioenleeftijd mogelijk verder moet stijgen.
De uitspraken van Reiche roepen felle reacties op, ook binnen haar eigen partij CDU. Christian Bäumler, voorzitter van de werknemersvereniging binnen de partij, noemt haar ongeschikt. “Een minister die niet begrijpt dat ons lage gemiddelde komt door het grote aantal deeltijdwerkers, mist het zicht op de werkelijkheid,” aldus Bäumler. Vakbonden sluiten zich bij de kritiek aan. Zij vinden dat de overheid eerst moet zorgen voor betere arbeidsomstandigheden en hogere lonen, in plaats van mensen langer te laten werken.