Echtpaar strijkt jarenlang onterecht uitkering op vanuit Nigeria

Een stel uit Bremen heeft jarenlang een uitkering ontvangen, terwijl ze in werkelijkheid grotendeels in Nigeria verbleven. Dat blijkt uit een uitspraak van de Duitse rechtbank in Niedersachsen-Bremen. De rechter noemt het gedrag van het echtpaar “volhardend misleidend”. Het stel moet nu ruim 33.000 euro terugbetalen aan de desbetreffende overheidsdienst, meldt de website Gegen Hartz.
Het gaat om een echtpaar dat sinds 2014 een uitkering ontving. Officieel woonden ze in Bremen, maar in werkelijkheid verbleven ze grote delen van het jaar in Nigeria. Dat bleek bij een paspoortcontrole op het vliegveld van Bremen in 2018. Inreisstempels toonden langdurige verblijven in het buitenland aan. Toch hadden ze nooit melding gemaakt van hun afwezigheid.
De Duitse overheidsdienst, die hierover ging, trok daarop alle uitkeringsbeschikkingen in en eiste 33.000 euro terug. De zaak sleepte zich jarenlang voort via de rechtbank. De rechter gaf de overheid gelijk: het stel had het systeem misbruikt.
Geen vakantie, maar emigratie
Het stel stelde dat ze slechts korte uitstapjes naar Nigeria maakten, en altijd bereikbaar waren voor de overheidsdienst. Maar die bewering werd door de rechtbank van tafel geveegd. Er waren te veel tegenstrijdigheden en verdachte omstandigheden.
Zo bleek hun woning in Bremen langere tijd onbewoond. Ze hadden zich niet gemeld bij de gemeente. De man werkte volgens documenten bij een Nigeriaans bedrijf. De vrouw stond ingeschreven als advocaat in Nigeria. De kinderen zaten op school in Lagos. Alles wees erop dat het gezin zich feitelijk in Nigeria had gevestigd.
Bovendien probeerden ze volgens een getuige iemand over te halen om een valse verklaring voor hen af te leggen. Ook waren er vermoedens van geknoei met paspoorten.
Geen recht op uitkering bij langdurige afwezigheid
Volgens sociaalrechtelijk expert Carolin-Jana Klose is het recht op een uitkering gebonden aan beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt. “Er geldt een duidelijke bereikbaarheidsplicht,” zegt ze op de site Gegen Hartz. Wie langer dan drie weken per jaar zonder toestemming wegblijft, verliest het recht op uitkering.
In dit geval kon het stel niet aantonen dat ze in Bremen beschikbaar waren tussen 2016 en 2018. Daardoor verviel hun uitkeringsrecht voor die periode. Een deel van de terugvordering werd wel geschrapt, omdat voor enkele maanden niet hard kon worden gemaakt dat ze daadwerkelijk weg waren.
Normaal gesproken moet de Duitse overheidsdienst bewijzen dat een uitkeringsgerechtigde te lang afwezig is. Maar in deze zaak draaide het hof die bewijslast om. De bewijzen en verklaringen tegen het stel waren zo overtuigend dat de rechtbank sprak van “hardnekkige misleiding”.