Verstandshuwelijk Rutte & Kaag wankelt

Op 10 januari van dit jaar vond er, ten overstaan van de Koning, op paleis Noordeinde een plechtige ceremonie plaats. De sluiting van het politieke verstandshuwelijk tussen de heer Rutte en mevrouw Kaag. De weg naar de mooiste dag van hun leven, was nogal hobbelig. Op 1 april vorig jaar leek het er zelfs op dat mevrouw Kaag een ‘Runaway Bride’ zou worden. ‘Hier scheiden onze wegen’, dreigde ze haar aanstaande. ‘Regelen en ritselen zonder visie’, gaf ze hem in haar HJ Schoo-lezing nog een sneer na.
Lees ook
Nieuwsuur probeert World Economic Forum te redden
Maar met behulp van een bonte stoet aan relatietherapeuten en mediators zoals het bureau Jorritsma & Ollongren, counselors Koolmees & Van Ark, therapeut Tjeenk Willink, huwelijkstherapie Hamer en de BV Remkes’ Minder ruzie & Meer Verbinding: werd het politieke verstandshuwelijk dan toch gesloten.
Dat de heer Rutte niks liever wilde bleek uit alles maar vooral uit de huwelijkse voorwaarden: het coalitieakkoord. Op zijn oude Nokiaatje na, heeft hij alles maar dan ook alles waar de VVD ooit voor stond weggegeven. Rekeningrijden, pro-Europa, het VN-vluchtelingenquotum omhoog, meer klimaat, minder boeren, grotere overheid, stijgende lasten en als klap op de vuurpijl een bruidsschat van 60 miljard euro voor een klimaat- en stikstoffonds. Ieder vierpersoonshuishouden heeft ongevraagd 16.000 euro in het envelopje gedaan. Zo hou je een huwelijk wel gezellig zou je denken. Maar de wittebroodsweken veranderden al snel in water en brood-weken.
De gierend hoge inflatie zorgt ervoor dat het leven voor veel Nederlanders onbetaalbaar geworden is. Aan de pomp, in de supermarkt en op de energierekening: overal wordt ongekende pijn gevoeld. En als de energie- en brandstofprijzen zo hoog blijven als ze nu zijn (of nog verder stijgen) komen 1,2 miljoen huishoudens in financiële problemen. Een kwart daarvan kan het met spaargeld drie maanden uitzingen, zo berekende het Centraal Planbureau (CPB). Hallucinante cijfers. En wat zegt het kabinet: “We kijken ernaar, we volgen het nauwgezet en we houden de vinger aan de pols”. Tegen het kabinet wil ik zeggen: daar is geen tijd voor. Grijp in. Stop het Berutten & Verkaagen van de hardwerkende Nederlander.
Zorg dat de btw op energie en de accijns op brandstof wordt verlaagd tot het Europees minimum, zoals Duitsland op 1 juni al deed. Dekking te vinden in de eerder genoemde bruidsschat van 60 miljard.
Nederland stevent af op een recessie en door de stijgende rente gaat de staatsschuld steeds zwaarder drukken. Niet alleen de consumenten maar ook de ondernemers komen in zwaar weer terecht. BVNL vraagt het kabinet om met de werkgevers en vakbonden tot een koopkrachtakkoord te komen. Wij horen vanuit deze kringen dat het kabinet de noodzaak van een crisispakket niet inziet. Ik heb nieuws voor het kabinet: die koopkracht-crisis is er. Kom daarom tot een breed gedragen koopkrachtakkoord met als basis: hogere lonen, lagere werkgeverslasten op arbeid, lagere lasten voor werkenden en extra compensatie van de energiekosten. Alleen zo houden we de hardwerkende Nederlander in de benen en de BV Nederland overeind.
Uitzonderlijke tijden vragen om uitzonderlijke ingrepen. Denk maar aan het beroemde akkoord van Wassenaar uit 1982.
Een naam voor een nieuw belangrijk akkoord wil ik het kabinet vast cadeau doen: Akkoord in het Belang van Nederland.
Het zal ook het broze politieke verstandshuwelijk tussen de heer Rutte en mevrouw Kaag goed doen.
Olaf Ephraim is Tweede Kamerlid namens BVNL