"Politiek wordt steeds ideologischer gedreven. Steeds meer op de radicale agenda van energie en klimaat." Volgens Fleur Agema is dit enorm problematisch omdat de politiek hierdoor minder tijd besteedt aan de mensen die het nodig hebben: "Ondertussen vallen er mensen van de kar omdat ze het financieel niet meer bijgebeend krijgen."
Agema ziet dat vooral politici met een bepaalde ideologische agenda keer op keer de Kameragenda volplannen met debatten omtrent "kleine zaken". De prioriteiten liggen lang niet altijd bij grote zaken die veel normale burgers treffen.
Zorgcrisis
Een van de crises waar Nederland al langer mee kampt is de zorgcrisis. De PVV-politica pleit al geruime tijd voor meer investeringen in de zorg en wil dat het kabinet enkele belangrijke toezeggingen gaat doen om te voorkomen dat de reguliere zorg in de toekomst opnieuw gaat lijden onder een coronagolf. Het is volgens Agema een schande dat er 300.000 gezonde levensjaren verloren zijn gegaan tijdens de coronacrisis.
"Het rapport dat het RIVM vandaag presenteert, heet "De gezondheidsgevolgen van uitgestelde operaties tijdens de coronapandemie". Volgens het RIVM is de hierdoor aangerichte schade groot. Door de coronapandemie zijn in 2020 en 2021 meer dan 305.000 reguliere, planbare operaties niet doorgegaan. Het gaat ook nog eens om 300.000 verloren gezonde levensjaren, omdat als iemand bijvoorbeeld moet wachten op een chirurgische hartoperatie, dat kan leiden tot een verslechtering van de algemene toestand", aldus Agema over een recent RIVM-onderzoek.
Volgens het RIVM heeft de coronacrisis meer dan 300.000 gezonde levensjaren gekost doordat operaties moesten worden uitgesteld. Daarnaast is het uitgesloten dat de uitgestelde reguliere operaties kunnen worden ingehaald.
"Het RIVM zegt dat er kritisch gekeken moet worden naar hoe de planbare ziekenhuiszorg door kan gaan met de oplopende aantallen. Dit is natuurlijk de crux van het verhaal, want dit staat diametraal tegenover de door de regering gevoerde coronastrategie. Tijdens de eerste coronagolf werd met man en macht het aantal bedden opgevoerd door mensen — artsen en verpleegkundigen — weg te halen van andere afdelingen en die toe te voegen aan de mensen die de intensivecarezorg verleenden. Op een gegeven moment lagen er zelfs coronapatiënten in operatiekamers. Het lastige daarvan is dat dat tijdens de eerste golf gevoerde beleid meteen het raamwerk is geworden voor de tweede, derde en vierde golf. Het beleid van het kabinet is om steeds als er een golf komt, het aantal coronabedden op te schalen, medewerkers van andere afdelingen weg te trekken en die daaraan toe te voegen, waardoor dus de planbare zorg wordt afgeschaald. Hierdoor lijden mensen grote schade; dat zijn dus niet de coronapatiënten, maar de gewone patiënten", aldus Agema in de Tweede Kamer eerder dit jaar.