Deze week verscheen er een nieuw rapport van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. In dit document van 44 pagina's staat een overzicht van hoe vaak ministeries het termijn van rechterlijke uitspraken hebben overschreden. De uitkomst blijkt niet mals: in totaal is er in de afgelopen drie jaar ruim twee miljoen aan boetes opgelegd, omdat ministeries weigerden te om binnen een bepaald termijn Wob-documenten vrij te geven.
De 'Wet openbaarheid van bestuur' (Wob) is bedoeld voor burgers, bedrijven en gemeenten om meer inzicht te krijgen in de informatie van de Nederlandse overheid. Als het verzoek tot vrijgave van documenten wordt goedgekeurd, moeten ministeries zich hieraan houden. Maar als ze dit niet doen, krijgen ze een dwangsom. Uit dit nieuwe rapport blijkt dat ministeries soms liever zo'n dwangsom betaalden dan dat zij hun documenten vrijgaven. Deze week kwam Kamerlid Pieter Omtzigt met Kamervragen aan Minister Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) over het 'bewust vertragen van Wob-verzoeken en het betalen van dwangsommen door de regering'.
GeenStijl rangschikte de ministeries op hoogte van boetes. Daaruit blijkt het Ministerie van Landbouw een absolute koploper te zijn, met 1,3 miljoen euro aan boetes in 74 zaken. Op een tweede plaats staat het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, met bijna drie ton aan boetes in 28 zaken. De top drie wordt afgesloten door het Ministerie van VWS, met bijna 2,5 ton aan boetes in 19 zaken. In totaal gaat het om €2.023.362,- in 162 zaken.