Maandag verscheen er een rapport over de hechte band tussen NPO-voorzitter Shula Rijxman en topambtenaar Marjan Hammersma. De conclusie is niet mals: door hun band is er een 'schijn van belangenverstrengeling' ontstaan bij de NPO.
Drie jaar geleden trok een klokkenluider aan de bel van twee Kamerleden. Binnen de NPO zouden er 'dubieuze financiële constructies' voorkomen, zoals het omzeilen van het salarisplafond voor NPO-presentatoren. Een onafhankelijke topambtenaar bij het Ministerie van Onderwijs, Marjan Hammersma, werd op de kwestie gezet om te kijken wat er aan de hand was. Maar uiteindelijk werd er niets met de kwestie gedaan. Het bleek uiteindelijk dat Hammersma een intensieve relatie had met de voorzitter van de NPO, Shula Rijxman. Hiervan had echter noch Hammersma, noch Rijxman melding gemaakt.
Een nieuw rapport werpt licht op deze zaak. De conclusie is niet mals: er is een 'schijn van belangenverstrengeling' ontstaan. PVV-Kamerlid Martin Bosma is tevreden met het rapport, laat hij weten aan GeenStijl: "Wat we al jarenlang wisten en vermoedden is dus gewoon bevestigd."
Bosma onderkent: "Het is een ernstige zaak. Het gaat over belangenverstrengeling van onze nationale omroep. Er zijn allerlei duistere verbindingen met de staat, met de opdrachtgever, terwijl ze altijd roepen: 'De staatsomroep is heel erg onafhankelijk van de staat!' Nou, uit dit alles blijkt dat dit niet zo is. Dus jongens, daar moeten we even over praten, en snel ook."
Aanvraag van debat afgewezen
Maandag vroeg Bosma een debat aan over het rapport. Het verzoek werd echter weggestemd door de Tweede Kamer, omdat het rapport van het Commissariaat van de Media nog niet is verschenen. "Ze verschuilen zich natuurlijk achter het Commissariaat," concludeert Bosma. "Ik vind het leuk dat het Commissariaat nog wat gaat produceren, maar met het rapport dat we nu hebben, kunnen we ook gewoon aan de gang."
Volgens Bosma praten de Kamerleden sowieso niet graag over de NPO: "Ze zijn nooit zo happig om te praten over de NPO. Dat willen ze met zijn allen niet. Dat willen ze gewoon even één keer per jaar drie minuten, terwijl er elk jaar wel bijna een miljard heengaat."