Onthulling: "Dividend voor kabinet belangrijker dan gestrande reizigers Schiphol"
Beeldvorming en dividend voor een kabinet dat 70 procent van de aandelen in Schiphol heeft, lijken belangrijker te zijn geweest dan het lot van honderdduizenden getroffen reizigers door de chaos op het vliegveld. Dat blijkt uit nieuwe WOB-stukken in handen van De Telegraaf. "Strik eromheen en door."
Terwijl de rijen maar dikker en dikker werden, mensen hun bagage niet meer konden vinden en vaak hun vlucht misten, bleken verantwoordelijke ministeries vooral bezig met beeldvorming en toekomstig dividend.
Terwijl Schiphol meer geld zou kunnen uitgeven aan beveiligers - iets waar de reiswereld keer op keer toe opriep - zodat de lange wachtrijen voor de security konden worden weggewerkt - hield men achter gesloten deuren liever de hand op de knip. En dat terwijl de Staat in de jaren daarvoor een half miljard aan winstuitkering kreeg, die vervolgens nauwelijks werden besteed aan een beter lopende luchthaven.
Ambtenaren van minister Kaag schreven voorafgaand aan een ontmoeting tussen Kaag (Financiën), Harbers (IenW), en Schiphol-topmannen Dick Benschop en Rob Carsouw, dat het dividend van het Rijk niet mocht worden getroffen.
De ambtenaren schreven: "Vanuit MinFin is aangekondigd dat een vierde doel is om aan te geven dat de financiering van de oplossing goed bekeken dient te worden en bij voorkeur niet ten laste van het dividend wordt gebracht."
Naar buiten toe werd er een heel andere boodschap gebracht: in media zeiden verantwoordelijken dat het maken van extra kosten geen belemmering hoefden te zijn in het oplossen van het probleem. Iets wat haaks staat op wat er intern werd gecommuniceerd.
Ambtenaren waren in plaats van een echte oplossing te zoeken ook vooral bezig met damage control aangaande de beeldvorming. Zo werd een bezoek van minister Harbers strategisch gepland in de meivakantie. Een ambtenaar schrijft: "We hebben het klein gehouden en getimed – niet midden in de crisis, wel nog in de (mei)vakantie en op een dag die naar verwachting goed zou lopen. Dan is het nieuws zo weg en kun je er een strik omheen doen en door," aldus de ambtenaren van communicatie.
Derk-Jan Eppink (JA21) vraagt zich af waar de minster president in dit alles was. In een reactie laat hij weten: "In zo’n ambtelijke oorlog tussen, en in departementen moet de premier ingrijpen, gezien de wantoestanden op Schiphol en het passagiersleed. Waar was U in deze crisis?"
Journalist en podcastmaker Roderick Veelo: "Beeldvorming en dividend voor kabinet (70% van de aandelen) belangrijker dan gestande reizigers Schiphol. Dit kabinet is helemaal stuk."