Peiling: Rechtse partijen verliezen gigantisch veel zetels aan Pieter Omtzigt
Wanneer Pieter Omtzigt met een partij mee zou doen met de verkiezingen voor de Tweede Kamer zou deze partij verreweg de grootste worden. Dat blijkt uit de nieuwste peiling van Maurice de Hond. Lijst Omtzigt zou uitkomen op maar liefst dertig zetels. Vrijwel alle partijen zouden zetels verliezen aan Omtzigt, maar rechtse partijen verliezen gevoelig.
VVD haalt in deze peiling met Lijst Omtzigt een totaal van 19 zetels en wordt daarmee de tweede partij. Geert Wilders staat op 16 zetels en D66 zou de vierde partij zijn met 12 zetels. Ook GroenLinks scoort met 11 zetels hoog. Het lijkt erop dat vooral de rechtse partijen JA21 en BBB veel verliezen aan Omtzigt. Wanneer hij aan de verkiezingen mee zou doen, haalt JA21 op dit moment 9 zetels en BBB 8 zetels.
Dat is een gigantisch verschil met wanneer Omtzigt niet met een eigen partij mee zou doen aan de verkiezingen. In dat geval zou BBB namelijk 15 zetels behalen en JA21 14. Ook PVV zou in dat geval 20 zetels halen, vier meer dan wanneer Omtzigt mee zou doen aan de verkiezingen. Omtzigt haalt dus vooral stemmen weg van rechtse partijen. Zonder Omtzigt voeren die rechtse partijen de boventoon in de peilingen. De grootste vier partijen zijn in dat geval VVD, PVV, BBB en JA21. Wanneer Omtzigt mee zou doen, bestaat de top vier uit Lijst Omtzigt, VVD, PVV en D66 met kort daarachter GroenLinks.
Pieter Omtzigt is ontzettend populair onder de Nederlandse bevolking. Dat komt vooral omdat hij een luis is in de pels van het kabinet en voortdurend de regering het vuur aan de schenen legt. Zo was hij medeverantwoordelijk voor het boven water komen van het Toeslagenschandaal. Omtzigt werd zo lastig voor het kabinet dat er bij de kabinetsonderhandelingen eerder dit jaar door premier Rutte zou zijn geopperd om Omtzigt een ‘functie elders’ te geven. Dat bleek uit uitgelekte aantekeningen van formateur Kasja Ollongren.
Er volgde een lange en onrustige periode voor het destijds nog CDA-Kamerlid. Bij zijn partij ging het intern mis en ontstonden er conflicten. Daarom besloot Omtzigt op te stappen bij het CDA en verder te gaan als zelfstandig Kamerlid. Vervolgens bleef hij langere tijd thuis wegens een burn-out. Inmiddels is Omtzigt echter weer volop bezig met waar hij goed in is: het controleren van het kabinet. Hij heeft echter nog niet bekend gemaakt of hij al dan niet mee zou gaan doen met een eigen partij aan de volgende verkiezingen voor de Tweede Kamer.