Volgens de wet is het eigenlijk al zo dat bacheloropleidingen in Nederland als voertaal Nederlands moeten hanteren. Echter is de handhaving van deze wet de afgelopen jaren flink verslapt. Vandaar dat Omtzigt via een motie de zaken weer op scherp wil stellen: op het Nederlandse hogeronderwijs moet men Nederlands spreken.
De Tweede Kamer deelde de mening van het Kamerlid.
Omtzigt kritisch op internationalisering
Tijdens een Kamerdebat die vorige week plaatsvond uitte Omtzigt al zijn ongenoegen over de alsmaar verregaande internationalisering op universiteiten en hogescholen.
"Het aantal buitenlandse studenten is de afgelopen acht jaar verdubbeld, zo schrijft het CBS, tot 115.000 buitenlandse studenten in het hoger onderwijs. 40 procent van de eerstejaarsstudenten aan de universiteit — aan de hbo's is het nog een stuk minder — komt nu uit het buitenland. Waarvoor is het Nederlandse onderwijsstelsel er? Dat is om goed onderzoek te doen en om je eigen bevolking goed te onderrichten, om de geest open te maken en klaar te maken voor de arbeidsmarkt."
Volgens het Kamerlid is het zorgelijk dat op sommige opleidingen alleen nog maar Engels wordt gesproken of dat er geen Nederlandstaligen meer een bepaalde opleiding volgen.
"Bij bepaalde opleidingen in Nederland wordt alleen Engels gesproken, is bijna niemand die daar zit meer van Nederlandse komaf en wordt er ook vaak onderwezen door een zeer internationaal gezelschap. Nou zijn dat soort zaken allemaal zeer welkom, maar het is wel de vraag of je dat vanuit de staatskas wilt financieren. Een aantal jaren geleden hebben we de beurzen voor Nederlandse jongeren afgeschaft omdat we geld tekort hadden. Als je de pech hebt om in Enschede te wonen en techniek helemaal niets te vinden, dan moet je dus op kamers gaan wonen, want je moet studeren in Utrecht, Groningen, Nijmegen of Amsterdam. Toen er geen beurs meer was, heb ik gezien dat die studenten niet meer gingen studeren aan een universiteit maar iets anders gingen doen of naar het hbo gingen. Tegelijkertijd gaan we op beurzen in het buitenland studenten werven en zijn we op dit moment eigenlijk de opleider of choice geworden — dit moeten we in het Engels zeggen, want dat is wat we de hele dag doen — van de middle class en de upper class van Bulgarije, Roemenië en Italië. Dat zijn de snelst groeiende studentenstromen."