Vorige week baarde actrice Maryam Hassouni opzien door haar pijlen te richten op Extinction Rebellion. In een column bij OneWorld zegt ze dat ze achter de doelstellingen van de klimaatactiegroep staat, en er graag zou willen toetreden. Maar dit heeft Hassouni tot nog toe geweigerd. Dit is niet voor niets: volgens haar is Extinction Rebellion volgens haar te eurocentrisch en is er te weinig oog voor 'zwarte activisten en activisten van kleur'.
De reden hiervoor is als volgt. Bij protestacties laten veel activisten van Extinction Rebellion zich arresteren, in het kader van 'burgerlijke protestacties'. Maar volgens Hassouni is het voor zwarte activisten erg bedreigend om zich te laten arresteren, omdat ze veelal slechter worden behandeld door instituties dan hun blanke collega's. Daarom stelt Hassouni dat Extintion Rebellion zijn strategie moet heroverwegen.
'We willen diverser zijn'
Hassouni's kritiek is Extinction Rebellion niet in de koude kleren gaan zitten. In een reactie laat woordvoerder Lucas Winnips weten bij OneWorld dat Extinction Rebellion een "terecht punt aansnijdt".
"We zijn ons ervan bewust dat er dingen niet goed gaan bij XR wat betreft diversiteit. We zijn geen afspiegeling van de bevolking", zegt hij. Volgens Winnips is het duidelijk dat activisten, die zich laten arresteren bij een protestactie, inderdaad een "privilege hebben".
"Dat betekent bijvoorbeeld dat je een dag vrij kunt nemen voor een actie, dat je het risico kan lopen om gearresteerd te worden, daar een tijdje voor in de cel te zitten, om een rechtszaak te voeren en om daarna met boetes opgezadeld te worden", vertelt hij.
Winnips zegt dat Extinction Rebellion graag "diverser" wil zijn, en hoopt dit te bereiken door een "veilige omgeving te creëren". Ook doet Extinction Rebellion dit door te benadrukken dat racisme en de klimaatcrisis "samenhangt", besluit hij.
'Doe maar niet'
Het is niet de eerste keer dat er verdeeldheid ontstaat tussen blanke en niet-blanke activisten. Eerder dit jaar kregen blanke Extinction Rebellion-leden al flinke kritiek, omdat enkelen zich bij een A12-blokkade vergeleken met de Afro-Amerikaanse burgerrechtenactivisten Martin Luther King en Rosa Parks. Dit deed onder meer Hannah Prins bij talkshow Buitenhof.
'Doe maar niet', reageerde OneWorld-redactrice Seada Nourhussen destijds. Volgens haar was het ongepast dat blanken zichzelf met zwarte helden vergeleken. 'Rosa Parks maakte met gevaar voor eigen leven een vuist tegen een systeem dat haar onderdrukte, uitsloot en discrimineerde. Zij zag om zich heen mensen van kleur door lynchmobs vermoord worden, terwijl XR-leden na hun vreedzame arrestatie in hun Tesla naar huis rijden.'
Nu reageert Extinction Rebellion-woordvoerder Lucas Winnips expliciet op deze verdeeldheid. Eerder erkenden ook de GroenLinks-jongeren van DWARS al dat ze niet divers genoeg zijn. Daarom besloot het bestuur een onderzoek hiernaar in te stellen.