GL-Kamerlid Bouchallikht stapt op uit onvrede over Israël-standpunt
Kauthar Bouchallikht kondigt haar vertrek aan als Kamerlid bij GroenLinks. Ze is ontevreden over de manier waarop haar partij reageerde op de Gaza-oorlog. Volgens haar ontbrak het aan Palestijns perspectief. Nu trekt ze zich terug, hoewel de officiële kandidatenlijst al is ingeleverd.
Doorheen de jaren betoonde Bouchallikht zich een groot voorstander van de Palestijnse zaak. Dit sloot aan op het vroegere GL-standpunt. Maar nu haar partij fuseert met PvdA, wordt dit standpunt afgezwakt. Uit onvrede hierover besluit ze zich daarom nu om zich terug te trekken als Kamerlid.
"Deze 'oorlog' is niet plots begonnen, hij is al 75 jaar bezig. En die context heb ik consequent gemist in de uitingen van afgelopen week. Ook door mijn eigen partij', schrijft Bouchallikht op Instagram. 'Dit is niet meer de partij waar ik besloot Kamerlid voor te worden, dit is niet meer de partij waar ik Kamerlid voor wil zijn.'
Bouchallikht zit sinds 2021 namens GroenLinks in de Tweede Kamer. Voor haar aantreden kwam ze in opspraak omdat ze in 2014 een pro-Palestijnse demonstratie bleek te hebben bijgewoond waarbij Israël werd vergeleken met de nazi's. Hiervoor bood ze al in december 2020 haar excuses aan.
Woede om Timmermans en Klaver
De terugtrekking van Bouchallikht lijkt een reactie op interne onvrede binnen GL/PvdA. Vorig weekend haalden Frans Timmermans en Jesse Klaver de woede op hun hals van hun eigen partijleden vanwege hun reactie op de uitbraak van de Gaza-oorlog. Dit was niet zomaar: de twee partijprominenten van de linkse fusiepartij GL/PvdA spraken namelijk unaniem hun steun uit voor Israël.
'Afschuwelijk; deze terreurzaaiende verrassingsaanval van Hamas op Israël. Niets kan dit willekeurige geweld tegen Israëlische burgers legitimeren. Hamas dient dit verwerpelijke geweld onmiddellijk te staken. Wij leven mee met de inwoners van Israël in deze angstige tijden', schrijft Timmermans op X. Kalver spreekt op zijn beurt van 'laffe terroristische aanvallen' en 'oorlogsmisdaden' volgens het internationaal recht.
Al snel kwam er weerword uit eigen partij. Zo schreef Benide Bolumba, voorzitter van de Gronings DWARS-afdeling, aan Timmermans: 'Wat een ongekend gure rotopmerking.' En het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Larissa Vlieger (GL) reageerde: 'Stop met dit soort nikszeggende uitingen.'
Onvrede blijft na partijcongres
Zaterdag vond het gezamenlijke partijcongres plaats in Ahoy Rotterdam. Toen werden er een aantal plooien gladgestreken. De leden van GroenLinks/PvdA spraken gezamenlijk uit dat Palestina als staat moet worden erkend, en dat Israël moet stoppen met zijn 'illegale nederzettingen'. Ook werden de bombardementen op burgers én Hamas' aanslagen in Zuid-Israël afgekeurd.
Zo'n 98 procent van de GL/PvdA-achterban stemde in met de nieuwe standpunten, meldde een aanwezige. Desondanks bleef de onvrede groot bij sommige leden, zoals Kauthar Bouchallikht. Daarom besloot ze nog diezelfde avond haar vertrek aan te kondigen.
Officiële kieslijst al ingeleverd
Al snel ontlokt Bouchallikht een reactie van GL-leider Jesse Klaver. 'Lieve Kauthar, Je bericht verrast me en stemt me verdrietig. Ik heb het een voorrecht gevonden om met je samen te werken de afgelopen jaren. Dit is jouw besluit en dat respecteer ik. Je bent een voorbeeld voor velen en dat blijf je. Ik wens je het allerbeste', schrijft hij op X.
Daarnaast ontstaat er verwarring op sociale media. GL/PvdA heeft de gezamenlijke kieslijst namelijk al vrijdag officieel ingeleverd, één dag vóór de aankondiging van Bouchallikhts vertrek. Met plek 17 staat ze op een verkiesbare plek, want momenteel heeft GL/PvdA 24 zetels in de peilingen. Daarom wordt er op sociale media gespeculeerd of Bouchallikht dus tóch in de Kamer zal komen. Maar al snel wordt duidelijk dat ze ervoor kan kiezen om haar zetel af te staan zodra ze gekozen is. Of ze dit inderdaad zal doen, is vooralsnog onduidelijk.