Jetten geconfronteerd met D66-minister die Woo-regels 'aan zijn laars lapt'
In het eigen verkiezingsprogramma pleit D66 voor een 'open en eerlijke overheid'. Maar in de praktijk valt dit behoorlijk tegen, merken onderzoeksjournalisten van Follow The Money. Zo negeert D66-minister Ernst Kuipers (VWS) bewust de regels omtrent de Woo-verzoeken. Hiermee wordt D66-leider Rob Jetten geconfronteerd bij Nieuwsuur.
Sids augustus vorig jaar geldt de nieuwe Woo-wetgeving. Deze wet is weliswaar geïnitieerd door D66-Kamerlid Joost Sneller, en ook het adviescollege is een initiatief van D66. Maar tegelijkertijd worden de wet én het advies van het adviescollege genegeerd door D66-minister Ernst Kuipers van VWS. Bij Nieuwsuur doen twee onderzoeksjournalisten van Follow The Money hun verhaal.
"Toen Kuipers aantrad, dacht ik: 'Er komt schoon schip', maar het tegendeel is eigenlijk gebleken. Je zit nog steeds hee lang te wachten op documenten. Als je ze dan uiteindelijk krijgt, kun je er vaak heel weinig mee, omdat bijna alles achtergehouden wordt op basis van argumentatie waarvan wij natuurlijk denken: 'Dat deugt helemaal niet'," zegt journalist Lucien Hordijk.
Volgens Hordijk "lappen D66-bewindspersonen de Woo-wetgeving aan hun laars". Partijleider Rob Jetten wordt hiermee geconfronteerd als hij te gast is bij Nieuwsuur. Hij benadrukt dat ministers zich aan de wetgeving moeten houden. Ook gelooft hij niet dat minister Kuipers het "aan zijn laars lapt".
D66 pleit in het verkiezingsprogramma voor een ‘open en eerlijke overheid’. Maar onderzoekjournalisten van Follow the Money zeggen dat nou juist D66-ministers de Wet Open Overheid, waarmee overheidsinformatie kan worden opgevraagd, "aan hun laars lappen".' #Nieuwsuur pic.twitter.com/udljn1bfsj
— Nieuwsuur (@Nieuwsuur) November 13, 2023
Presentator Jeroen Wollaars wijst erop dat de D66-fractie tegen moties stemt om achtergehouden Woo-documenten te openbaren vanwege rechterlijk bevel. Maar Jetten wuift dit weg, door te zegen dat er de afgelopen jaren heel wat moties zijn ingediend.
In de afgelopen vier jaar hebben de ministeries ruim 3,4 miljoen euro betaald aan dwangsommen om geen Woo-documenten openbaar te maken, ondanks rechterlijk bevel. Vorig jaar september stond het bedrag nog op ruim 2 miljoen euro. Het ministerie van VWS is, na Landbouw, koploper in het achterhouden van documenten.