Van Houwelingen terug in de Kamer: neemt tijdelijk weer plaats om parlementaire enquête corona voor te bereiden
FVD'er Pepijn van Houwelingen zal de komende maanden toch te zien zijn in de Tweede Kamer. Forum voor Democratie heeft besloten dat Van Houwelingen Frederik Jansen komend half jaar zal vervangen. De reden? Nu de parlementaire enquête corona weer een herstart krijgt, wil FVD via Van Houwelingen de voorbereidingen hierop treffen.
Van Houwelingen slaagde er niet in voldoende stemmen te behalen tijdens de verkiezingen in november. Deze wissel zal naar verwachting een halfjaar duren, met als doel Van Houwelingen de gelegenheid te geven zich voor te bereiden op de parlementaire enquête naar de coronacrisis. Na deze periode zal Jansen zijn zetel weer innemen, zoals aangekondigd door partijleider Thierry Baudet op het YouTube-kanaal van de partij.
Hoewel het niet ongebruikelijk is dat Kamerleden worden vervangen vanwege zwangerschap of ziekte, is een tijdelijke wissel om een andere reden minder gangbaar. Deze strategische zet lijkt te zijn ingegeven door de wens om de expertise van Van Houwelingen te benutten voor de specifieke voorbereiding op de parlementaire enquête, waarna de originele samenstelling van de fractie weer wordt hersteld.
Wel is het opmerkelijk dat Baudet stelt dat Van Houwelingen terugkeert voor zes maanden om zich te bemoeien met de corona-enquête, volgens een eerste inschatting zal dit proces namelijk veel langer dan zes maanden gaan duren.
Planning was tot 2026... pic.twitter.com/kyKCnOs6Af
— Ardjan Boersma (@ArdjanBoersma) January 1, 2024
Herstart voor parlementaire enquête naar coronabeleid
Er komt toch wél een parlementaire enquête naar de aanpak van de coronacrisis. Eerder dit jaar belandde de enquête nog op de lange baan, maar nu is een ruime meerderheid van de Tweede Kamer toch voor een herstart. Begin januari zal de commissie worden samengesteld.
Deze zomer werd de corona-enquête gestaakt, omdat er achter de schermen werd geklaagd in de Tweede Kamer dat het een 'wappiecomissie', of juist te links zou zijn. Er waren vooral klachten over de commissieleden Van Haga (BVNL) en Van Houwelingen (FVD), omdat ze te "vooringenomen" publieke stellingnames zouden hebben geuit. Meerdere commissieleden dreigden zelfs op te stappen als Van Houwelingen en Van Haga niet besloten zelf te vertrekken.
Daarnaast meldde toenmalig Kamervoorzitter Vera Bergkamp in een Kamerbrief dat er te weinig partijen waren die een lid wilden afvaardigen voor de commissie die de enquête zou moeten houden. Het gevolg was dat de enquête voor onbepaalde tijd werd uitgesteld.
Hier waren BBB, PVV, FVD, JA21 en BVNL op tegen. Daarom drongen oppositiepartijen meermaals aan op een herstart. Nog dezelfde maand deden Pieter Omtzigt (nu NSC), Nicki Pouw-Verweij (nu BBB) en Liane den Haan een oproep hiervoor aan politieke partijen. 'Wij zijn ongeveer het enige land zonder enquête en dat na de grootste inperking van vrijheden in 75 jaar tijd, de grootste nooduitgangen en de enorme gezondheidscrisis', gaf Omtzigt als motivering.
Toch een herstart
Het mocht echter niet baten. Ook eind september liep een nieuwe poging tot herstart uit op een mislukking. Maar nu, een paar maanden later, zal er toch een herstart komen. Dit meldt De Telegraaf.
In december diende PVV-leider Geert Wilders een motie in om de corona-enquête nieuw leven in te blazen. Dit zal worden aangenomen door een ruime meerderheid van de Tweede Kamer. Ook partijen die de vorige keer tegen stemden, zoals VVD, D66 en CDA, stemmen ditmaal voor.
Het doel van de parlementaire commissie is om het kabinetshandelen tijdens de coronacrisis te onderzoeken. Er moet duidelijkheid komen over de adviezen waarop de besluiten werden gebaseerd, en welke geluiden wel én niet zijn gehoord. Hiervoor kunnen betrokken ministers onder ede worden gehoord.