NOS betrapt op nepnieuws over Israëls aanval in Rafah: zo zit het écht
Verschillende media, waaronder NOS, melden dat het Israëlische leger bewust een humanitaire zone in de Gazastrook heeft aangevallen. Het zou gaan om een vluchtelingenkamp, met tientallen doden en honderden gewonden tot gevolg. Maar zelf geeft Israël een heel andere lezing. Ontdek hier de Israëlische kant van het verhaal.
Zondagavond voerde Israël een aanval uit in de Gazaanse grensstad Rafah. Volgens de NOS was het een directe aanval op een tentenkamp bij Tel al-Sultan, dat duizenden vluchtelingen herbergt. Door de aanval zouden zo'n 50 doden zijn gevallen, inclusief twee hooggeplaatste Hamas-commandanten: Yassin Rabia en Khaled Nagar.
'Geen humanitaire zone aangevallen'
NOS en internationale media baseren zich voor deze berichtgeving veelal op Palestijnse autoriteiten, die onder directe controle staan van Hamas. Vandaar dat Israël een heel andere lezing heeft van de gebeurtenis. In een uitgebreide videoboodschap licht IDF-woordvoerder Daniel Hagari de Israëlische kant van het verhaal toe.
Het leger zegt helemaal geen tentenkamp te hebben aangevallen, maar een complex dat door Hamas wordt gebruikt. Dit complex lag zo'n 180 meter af van het tentenkamp, en op ruim anderhalve kilometer afstand van het humanitaire gebied El Mouassi. Daarom benadrukt Israël geen humanitair gebied te hebben aangevallen, maar een militair complex.
Hoi @NOS, deze infographic mogen jullie gratis en voor niks gebruiken in het Journaal vanavond hoor.
— Tim (@OlifaNT) May 28, 2024
Wat valt op? 🤔
Nou dat jullie al 48 uur leugen verspreiden.
Waarom doen jullie dat!? pic.twitter.com/8pIcf0x0Fz
De Israëlische aanval was gebaseerd op "nauwkeurige inlichtingen waaruit bleek dat deze terroristen, die verantwoordelijk waren voor het orkestreren en uitvoeren van terreuraanslagen tegen Israëli's, bijeenkwamen binnen de specifieke structuur die wij als doelwit hadden", aldus Hagari. Ook zouden Rabia en Nagar actief het bevel voeren over operaties waarbij nog meer doden hadden kunnen vallen.
De grote brand zou het gevolg zijn geweest van een noodlottige samenloop. "Helaas ontstond er na de aanval, als gevolg van onvoorziene omstandigheden, een brand, waarbij op tragische wijze de levens van Gazaanse burgers in de buurt verloren gingen. Ondanks onze inspanningen om het aantal burgerslachtoffers tot een minimum te beperken, zijn we daar niet in geslaagd", aldus Hagari. "Feitelijk was de brand onverwacht en onbedoeld."
Is de brand aangestoken?
Momenteel doet een onafhankelijke instantie onderzoek naar de oorzaak van de brand. Hiervoor wordt er gebruik gemaakt van videobeelden en telefoontjes. Het leger houdt rekening met het scenario dat een nabijgelegen wapenopslagplaats in brand is gestoken na Israëls aanval op het Hamas-complex. Dit zou betekenen dat de brand is aangestoken door een derde. Israël zelf zegt namelijk dat hun gebruikte munitie te klein was om een de enorme brand te kunnen veroorzaken.
Israël benadrukt vooraf allerlei maatregelen te hebben getroffen om het aantal burgerslachtoffers te beperken. "Onze luchtbewaking was voorafgaand aan de aanval aan het filmen", somt Hagari op. Ook het gebruik van "specifieke munitie gericht op het minimaliseren van bijkomende schade, het uitstellen van de aanval om de verwachte civiele aanwezigheid en andere middelen" werden ingezet.
The facts about the IDF strike in Rafah:
— Israel War Room (@IsraelWarRoom) May 28, 2024
🔴 The IDF targeted two senior Hamas terrorists it had tracked by aerial surveillance to a Hamas compound in Rafah
🔴 The IDF confirmed no women or children were in the compound before striking
🔴 The strike took place more than a mile… pic.twitter.com/aY7HeldJKo
Tot slot vertelt Israël waarom het Hamas-complex in Rafah is aangevallen. "Opgemerkt moet worden dat Hamas sinds 7 oktober vanuit dit gebied opereert. Hier, op dit satellietbeeld, op 43 meter afstand van het bouwwerk dat we als doelwit hadden, kun je raketwerpers van Hamas zien. Hamas vuurde vanuit deze lanceerinrichtingen raketten af op Israël tijdens hun bloedbad op 7 oktober."
Het huidige onderzoek naar de brand zal "alomvattend en transparant" zijn, meldt Israël. "Onze oorlog is tegen Hamas, niet tegen de bevolking van Gaza. Daarom brengen wij ons diepe verdriet over dit tragische verlies van mensenlevens over."
NOS-nepnieuws over Israël
Mocht de Israëlische lezing kloppen, dan is het niet de eerste keer dat de NOS nepnieuws verspreidt over Israëls activiteiten in de Gazastrook. Volgens critici neemt de NOS letterlijk beweringen over van Hamas, de achteraf niet blijken te kloppen. In oktober gebeurde dit bijvoorbeeld bij een ziekenhuisbombardement in Gaza, die volgens Hamas de schuld van Israël zou zijn. De NOS nam deze bewering over, maar al snel bleek het te gaan om een afgezwaaide raket van jihadisten.
Daarnaast publiceerde NOS een ongefundeerde beschuldiging van Hamas dat Israël orgaanroof zou plegen bij Palestijnse lijken. Dit bericht trok de NOS na een dag in, omdat het niet 'niet aan onze kwaliteitseisen voleed'. De informatie bleek niet te kloppen.
Tot slot neemt NOS één-op-één de dodencijfers van Hamas over, zonder onafhankelijke controle. Volgens Hamas waren er tot begin november 10.000 Palestijnse doden. Maar volgens de Franse defensie-expert Xavier Tytelman zouden 3.000 of 4.000 doden veel realistischer zijn, vertelt hij op de nationale Franse televisie.
Deze maand halveerde de VN-organisatie OCHA nog het Palestijnse dodenaantal in Gaza. Op 6 mei meldde OCHA meer dan 14.500 dodelijke slachtoffers onder kinderen, maar op 8 mei werd dit aantal herzien naar 7.797. Ook het aantal omgekomen vrouwen werd aangepast, van meer dan 9.500 naar 4.959.