Nederlandse rechter bekent AI te gebruiken bij maken vonnis
Voor het eerst in Nederland heeft een rechter openlijk toegegeven gebruik te hebben gemaakt van ChatGPT bij het vellen van een vonnis. De kantonrechter, die een zaak behandelde tussen twee huiseigenaren, raadpleegde de AI-chatbot om informatie in te winnen over de gemiddelde levensduur van zonnepanelen. Deze informatie werd vervolgens meegenomen in zijn uitspraak.
De zaak draaide om een geschil tussen twee buren, waarbij de ene partij zich zorgen maakte over de impact van een extra verdieping bij de buren op de werking van zijn zonnepanelen. De rechter besloot ChatGPT te raadplegen om de technische details omtrent zonnepanelen te verifiëren, specifiek de gemiddelde levensduur.
Het gebruik van ChatGPT door de rechter heeft voor verbijstering gezorgd onder cyberspecialisten en leidt tot een bredere discussie over de geschiktheid van AI-tools als informatiebron in juridische zaken. Internetdeskundige Henk van Ess noemt tegenover het AD het gebruik van ChatGPT door de rechter "onverdedigbaar" en "belachelijk." Volgens hem is het onacceptabel dat een rechter zich baseert op een AI-tool die mogelijk onnauwkeurige of ongeverifieerde informatie kan geven.
Ook AI-deskundige Remy Gieling uitte zijn zorgen en vergeleek het gebruik van ChatGPT door de rechter met het baseren van een werkstuk op Wikipedia op de basisschool. Hij benadrukt dat AI-systemen zoals ChatGPT niet zonder meer kunnen worden beschouwd als betrouwbare bronnen voor juridische besluitvorming.