Onderzoek naar risico's 'slimme auto's' voor nationale veiligheid gestart
De overheid is een onderzoek begonnen naar de mogelijke risico's van slimme voertuigen voor de nationale veiligheid. Dit onderzoek richt zich op de technische gevaren van deze met internet verbonden auto's, waaronder sabotage en spionage. Een verbod op Chinese software in auto's, zoals het CDA voorstelt, is echter nog niet aan de orde.
Onlangs vond een vertrouwelijke bijeenkomst plaats in de Verenigde Staten, waarbij afgevaardigden van het Witte Huis en de Europese Unie spraken over de risico's die slimme voertuigen kunnen vormen voor de staatsveiligheid. Nederland was ook vertegenwoordigd bij deze gesprekken. Minister Klever (Buitenlandse Handel) en minister Veldkamp (Buitenlandse Zaken) reageerden op Kamervragen van CDA-Kamerlid Boswijk, maar wilden niet ingaan op de inhoud van de besprekingen vanwege de vertrouwelijkheid.
De ministers bevestigden dat het onderzoek naar de technische risico’s van slimme elektrische voertuigen voor de nationale veiligheid van start is gegaan. "Momenteel worden de onderzoeksvragen vastgesteld, waaronder op het gebied van sabotage en spionage," verklaarden de bewindslieden. De analyse moet uiteindelijk leiden tot een beleidsmatige aanpak om eventuele risico’s te beperken.
Het onderzoek richt zich op slimme voertuigen in algemene zin, zonder specifieke nadruk op bepaalde landen of softwareleveranciers. Dit betekent dat zowel de bredere markt als de Chinese technologie in elektrische voertuigen onder de loep wordt genomen.
Boswijk vroeg ook of Nederland de Amerikaanse maatregelen tegen Chinese software in auto's snel zou overnemen. Minister Klever en minister Veldkamp lieten weten dat Nederland de uitkomsten van de Amerikaanse analyse met belangstelling volgt, maar dat er geen automatische overname van de maatregelen komt. "Nederland maakt een eigenstandige afweging op basis van nationale veiligheidsanalyses," aldus de ministers. Mochten er maatregelen nodig zijn, dan zou dit in Europees verband worden besproken en geregeld. De Tweede Kamer had eerder een motie aangenomen waarin het kabinet werd opgeroepen onderzoek te doen naar de mogelijke gevaren van Chinese elektrische auto's voor de nationale veiligheid. Dit onderzoek is nu in volle gang en de resultaten zullen uiteindelijk bepalen of en welke maatregelen worden genomen.