Woede in Brussel nadat Georgië instemt met anti-woke wetgeving
De spanning tussen Georgië en de Europese Unie loopt verder op nu het Georgische parlement een anti-woke wet goedkeurt. De wet legt beperkingen op aan lhbti-activiteiten, zoals Pride-evenementen en het tonen van de regenboogvlag in het openbaar. Maar dit valt in slechte aarde bij EU-leiders, die spreken van discriminatie en een schending van de mensenrechten.
De nieuwe wet is gericht op het versterken van traditionele gezinswaarden en het beschermen van kinderen. Ook zal de wet inhoud in films en boeken die als niet-traditioneel wordt beschouwd, beperken. De wet is bedoeld om de culturele en morele waarden van het land te beschermen, aldus de voorstanders.
De regerende partij Georgische Droom, onder leiding van voormalig premier Bidzina Ivanishvili, benadrukt dat de wet aansluit bij de overtuigingen van een groot deel van de Georgische bevolking. Volgens de partij is het cruciaal om de “morele fundamenten” van het land te behouden, vooral in tijden van toenemende sociale veranderingen en westerse invloeden. De partij ziet de wet als een weerspiegeling van het erfgoed van Georgië, dat nauw verbonden is met de orthodox-christelijke tradities.
Woede en kritiek vanuit de EU
Maar de Europese Unie reageert fel op de nieuwe wet. Volgens de Europese Commissie draagt de wet bij aan discriminatie van lhbti-personen en schendt het fundamentele mensenrechten. EU-buitenlandchef Josep Borrell eist in een bericht op sociale media dat Georgië, als kandidaat-lidstaat van de Europese Unie, de wet intrekt.
De spanningen tussen Georgië en de EU zijn de laatste tijd al hoger opgelopen. Eerder dit jaar leidde een wet tegen buitenlandse invloed tot verontwaardiging in zowel Brussel als Washington. De EU heeft eerder al sancties opgelegd aan Georgië vanwege bepaalde onwelgevallige wetsvoorstellen.