Proefschrift Kamervoorzitter Bosma afgewezen door UvA
De promotiecommissie van de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft het proefschrift van Kamervoorzitter Martin Bosma 'negatief beoordeeld'. Hiermee kan Bosma in ieder geval bij de commissie van de UvA niet verder promoveren. Dit bevestigt Bosma's promotor Jean Tillie tegen Argos. Het is nog onduidelijk wat Bosma gaat doen.
Politieke vooringenomenheid bij de UvA?
De bekende PVV-politicus en tevens de huidige voorzitter van de tweede kamer, Martin Bosma, zit in zwaar weer met zijn promotieonderzoek. Dit onderzoek is gebaseerd op zijn boek 'Minderheden in eigen land' waarin hij de moeilijke situatie van Afrikaners in Zuid-Afrika beschrijft. De negatieve beoordeling volgt op een eerdere afkeuring in eind 2022. In principe betekent een afwijzing dat het proefschrift niet voldoet aan de standaard van wetenschappelijk onderzoek. Het is niet duidelijk of de politieke rol van Bosma als PVV-er en zijn in sommige linkse kringen controversiële opvattingen over de Afrikaners ook een rol hebben gespeeld in de afwijzing van het proefschrift van Bosma.
In 2017 werd Bosma's wens om te promoveren ingewilligd door hoogleraar politicologie Meindert Fennema van de UvA. Omdat Fennema met pensioen ging, en uiteindelijk vorig jaar juni overleed, kreeg een andere hoogleraar politicologie aan de UvA, Jean Tillie, de rol van promoter over Bosma's proefschrift.
Politieke minachting over Fennema en Bosma kunnen een rol gespeeld hebben
Toen Fennema overleed kon hij niet van iedereen een positieve reactie verwachten. Het Parool schreef bijvoorbeeld dat 'rasprovocateur' Fennema graag lang genoeg geleefd zou hebben 'om zijn laatste kunststuk te volbrengen: de promotie van PVV-coryfee Martin Bosma op een proefschrift over Nederlandse betrokkenheid bij de anti-apartheidsstrijd in Zuid-Afrika'.
Ondanks dat dit geen bewijs is dat Bosma zijn proefschrift is afgewezen op politieke gronden is het op zijn minst opmerkelijk te noemen. Het proefschrift van Bosma is niet publiekelijk beschikbaar omdat volgens het reglement van de UvA dit alleen gebeurt bij geaccepteerde proefschriften. Het is nog de vraag wat Bosma gaat doen. Hij kan eventueel proberen om aan een andere universiteit met zijn proefschrift te promoveren.