Europees belastinggeld ter bestrijding van migratie in Afrika weggegooid: dit is hoe het zit
Er worden vanuit de Europese Unie miljarden euro ingezet om de oorzaken van migratie tegen te gaan in Afrika. Echter blijkt uit een rapport van de Europese Rekenkamer dat een groot deel van het Europees belastinggeld wordt weggegooid. Zo kreeg een school zonder elektriciteitsaansluiting een elektrische blender cadeau.
Ontwikkelingshulp zonder impact
Er wordt vanuit de linkerkant van het politieke spectrum vaak gepassioneerd gesproken over de noodzaak van ontwikkelingsgelden. Deze zouden zowel vooral Afrikaanse landen helpen alsook de migratiecrisis in Europa afremmen. Sinds 2015 wordt er hard gewerkt om de ontwikkelingshulp voor Afrikaanse landen te intensiveren. Er is inmiddels al 4,5 miljard euro uitgegeven met "nauwelijks impact" volgens de Europese Rekenkamer. Hierdoor heeft de Europese belastingbetaler nauwelijks profijt van de ontwikkelingshulp die in zevenentwintig Afrikaanse landen is uitgegeven.
Onafgebouwde werkplekken en leegstaande boerderijen
In het rapport van de Europese Rekenkamer staan tal van voorbeelden waaruit blijkt dat het Europese subsidiegeld verspild wordt. Van compleet gebouwde boerderijen in Ethiopië die leegtaan omdat het 'niet economisch haalbaar' is, tot werkplekken in bijvoorbeeld Gambia die nooit zijn afgebouwd, terwijl anders aangegeven werd. Na de jarenlange subsidiestroom hebben onderzoeksteams dit geconcludeerd nadat ze naar de Afrikaanse landen zijn afgereisd. Ook in Libië, waar ook geld is gebruikt om de illegale asielinstroom naar Europa tegen te gaan, zijn geschonken containers ongebruikt in de hoofdstad Tripoli aangetroffen.
Minder naïviteit omtrent ontwikkelingshulp
De Europese Rekenkamer stelt dat het belangrijk is om lessen te trekken hoe de ontwikkelingshulp beter besteed kan worden zodat daadwerkelijk de grondoorzaken van migratie kunnen worden aangepakt. De Rekenkamer geeft aan dat het meeste geld dat beschikbaar is gesteld voor ontwikkelingshulp tot nu toe al is besteed en niet kan worden teruggehaald. De Europese Commissie neemt de bevindingen uit het rapport van de Europese Rekenkamer op. Echter stelt de Europese Commissie ook dat er hiermee geen einde aan de ontwikkelingssamenwerking komt. Er wordt louter gekeken naar een manier om het geld beter te besteden. De vraag is of hiermee de Europese Commissie daadwerkelijk een les heeft geleerd, of met dezelfde naïviteit door zal blijven gaan.