Opt-out of migratiepact? PVV wil controle over eigen grenzen
PVV-fractievoorzitter in het Europees Parlement Sebastiaan Stöteler benadrukt dat een opt-out voor Nederland niet per se nodig is als het nieuwe Europese migratiepact zijn werk doet. Het pact, dat in 2026 in werking treedt, moet leiden tot strengere controles aan de buitengrenzen van Europa en het terugsturen van migranten die niet aan de eisen voldoen.
Hoewel Stöteler tevreden is met de strengere maatregelen in het pact, vindt hij dat de implementatie veel te lang duurt. “We moeten nog anderhalf jaar wachten voordat het echt van kracht wordt, en dat is onacceptabel gezien de huidige situatie.” Hij hekelt de traagheid van de Europese besluitvorming, terwijl de migratieproblematiek elke dag groeit.
Het Europese migratiepact bevat afspraken over strengere grenscontroles, het terugsturen van migranten en nieuwe migratiedeals met landen als Tunesië en Egypte. Deze maatregelen moeten de instroom van vluchtelingen naar Europa drastisch beperken.
Stöteler ziet dit pact als een belangrijke stap, maar benadrukt dat een opt-out — het recht om af te wijken van bepaalde Europese verdragen — een optie moet blijven voor Nederland. “De opt-out is slechts een middel om ons doel te bereiken: minder vluchtelingen naar Europa en vooral naar Nederland.”
De PVV heeft al langer gepleit voor een opt-out, vooral om meer controle te krijgen over het eigen migratiebeleid. Stöteler onderstreept dat het doel van de PVV is om de migratiestroom zo veel mogelijk in te perken. “Als het Europese migratiepact zijn werk goed doet en de instroom sterk vermindert, dan is een opt-out misschien niet meer nodig,” zegt hij. Toch blijft het voor de PVV belangrijk om deze mogelijkheid achter de hand te houden voor het geval de maatregelen niet het gewenste effect hebben.