Hotelopvang asielzoekers driemaal duurder: wie betaalt de rekening?
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) huurt steeds meer hotelbedden om de instroom van asielzoekers op te vangen, blijkt uit onderzoek van de Telegraaf. Inmiddels gaat het om bijna 10.000 plekken, waarvoor een prijskaartje van 373 miljoen euro in slechts zeven maanden tijd aan hangt. Hotelopvang blijkt ruim drie keer zo duur als reguliere opvang in een asielzoekerscentrum.
Uit Kamervragen blijkt dat de kosten voor hotelopvang fors zijn opgelopen. In september beschikte het COA over 9500 bedden verdeeld over 79 hotels door het hele land. De kosten bestaan uit huur van het gebouw, beveiliging, weekgeld voor de asielzoekers en hun vervoer. De kosten voor medische zorg en overhead zijn hierbij niet meegerekend. Voor 2024 wordt verwacht dat de totale hotelkosten kunnen oplopen tot maar liefst 700 miljoen euro.
Bekende hotelketens zoals Van der Valk, Fletcher en Holiday Inn zijn enkele van de partijen die hun hotels beschikbaar stellen voor asielopvang. Vaak huurt het COA het hele hotel, maar soms gaat het om een aantal kamers terwijl het hotel ook gewoon openblijft voor reguliere gasten. De contracten variëren in duur en kunnen zowel kortlopend als voor meerdere jaren zijn.
Het inhuren van tussenpersonen voor het regelen van hotelaccommodaties heeft de kosten verder opgedreven. Inmiddels probeert het COA rechtstreeks contracten af te sluiten met hotels om de kosten te beperken.
Naast hotels worden ook cruiseschepen en oude kantoorpanden ingezet als noodopvang. Van de 71.000 asielzoekers en statushouders die momenteel in Nederland verblijven, zitten bijna 30.000 in noodopvanglocaties. Onlangs werden nieuwe hotelopvanglocaties aangekondigd in Ermelo, Vlaardingen en Voorburg. In Voorburg riepen bezorgde bewoners op om het kabinetsbeleid af te wachten.