Nieuwe universiteit strijdt tegen Amerikaanse ‘woke’-ideologie
De VS krijgt een nieuwe universiteit, dankzij de financiële steun van een groep conservatieve investeerders. Deze onderwijsinstelling, die zichzelf profileert als een bastion tegen de ‘woke’-ideologie, richt zich op het herstellen van traditionele westerse waarden en het bevorderen van de vrije zoektocht naar de waarheid. De oprichters willen hiermee een alternatief bieden voor wat zij zien als de toenemende politisering van het Amerikaanse hoger onderwijs.
De aanleiding voor het oprichten van de Universiteit van Austin was de toenemende onrust op Amerikaanse universiteitscampussen, die recent verergerde na het conflict tussen Israël en Hamas. Op veel campussen braken protesten uit, waarbij studenten aandrongen op het verbreken van banden met Israël vanwege de bombardementen op Gaza. Verschillende universiteiten gaven gehoor aan deze oproepen, wat leidde tot ontevredenheid bij conservatieve donoren die deze instellingen financieel ondersteunen. Volgens hen reflecteert dit de groeiende invloed van de ‘woke’-ideologie binnen de academische wereld.
De nieuwe universiteit wil juist afstand nemen van deze trend. Onder de belangrijkste investeerders bevinden zich prominente figuren zoals vastgoedmagnaat Harlan Crow, durfkapitalist Peter Thiel, Jeff Yass en John Arnold. Deze geldschieters delen een gemeenschappelijk doel: het bevorderen van een educatieve omgeving waarin klassieke westerse waarden en de vrije zoektocht naar de waarheid centraal staan.
Een alternatief voor traditionele universiteiten
De Universiteit van Austin, die dit jaar haar deuren opende voor 92 studenten, biedt een alternatief voor studenten en docenten die zich ongemakkelijk voelen bij de huidige koers van veel Amerikaanse universiteiten. Volgens Pano Kanelos, de president van de universiteit, komt de steun voor dit project van zowel conservatieven als mensen met diverse ideologische achtergronden. De oprichters willen het bestaande systeem uitdagen en een intellectueel klimaat creëren waar vrije meningsuiting vooropstaat.
De universiteit biedt in het eerste jaar zelfs vrijstellingen van het collegegeld, wat een duidelijke aantrekkingskracht moet uitoefenen op nieuwe studenten. De kosten, die zonder vrijstelling rond de 130.000 dollar liggen, worden gedekt door de welgestelde investeerders die achter dit initiatief staan.
Reacties op ontwikkelingen
Niall Ferguson, een van de oprichters van de Universiteit van Austin en historisch auteur, gaf aan dat de gebeurtenissen na 7 oktober — de start van het conflict tussen Israël en Hamas — de bezorgdheid van invloedrijke figuren in Wall Street en Silicon Valley over de toestand van het hoger onderwijs hebben versterkt. Volgens Ferguson is er sprake van een serieuze crisis in de academische wereld, die vraagt om een ingrijpende verandering.
De oprichters van de universiteit zien de huidige trend, waarbij ‘woke’-standpunten in hun ogen de dominante positie innemen binnen universiteiten, als een bedreiging voor de academische vrijheid en het vrije debat. “Veel mensen denken dat het een slecht idee is om terug te grijpen naar de kernwaarden van de westerse beschaving, maar wij zijn hier om te laten zien dat dit de basis is voor vooruitgang en vrijheid,” aldus Crow in een interview met The Wall Street Journal.