School uitgesloten van sportcompetitie vanwege genderstandpunt
De Mid Vermont Christian School is permanent uitgesloten van de Vermont Principals' Association (VPA) nadat een meisjesbasketbalteam weigerde om een wedstrijd tegen een team met een transgender erin te spelen, meldt CBN News. De leerlingen van de school kunnen door de uitsluiting niet langer deelnemen aan verschillende sportevenementen.
Uitsluiten van mensen met een andere mening
Nadat het meisjesbasketbalteam van de Mid Vermont Christian School vorig jaar een wedstrijd had afgezegd vanwege de aanwezigheid van een man die zich als vrouw identificeerde in het team waartegen zij moesten spelen, nam de VPA maatregelen. De school had vooraf bezwaar aangetekend bij de organisator, maar er werd geen alternatief geboden.
Hierop besloot de school uiteindelijk zich genoodzaakt te voelen om niet deel te nemen aan de wedstrijd. "De staat bestrafte hen door hen niet alleen uit dat toernooi te verwijderen, maar ook uit de hele sportcompetitie," aldus advocaat Ryan Tucker van Alliance Defending Freedom (ADF), die de school juridisch vertegenwoordigt.
Volgens de VPA is de school geschorst vanwege schending van het beleid met betrekking tot gender, ras en handicaps. De school kan pas worden hersteld in de competitie als zij hun beleid aanpassen, wat concreet betekent dat zij vrouwelijke atleten ook moeten laten spelen tegen mannen die zich als vrouw identificeren. De school is het hier niet mee eens en heeft een rechtszaak aangespannen bij het Amerikaanse Hof van Beroep voor het Tweede Circuit, omdat zij van mening zijn dat deze uitsluiting ingaat tegen de rechten van hun leerlingen.
De situatie is niet uniek voor de Mid Vermont Christian School. In andere delen van de Verenigde Staten hebben verschillende sportteams soortgelijke beslissingen genomen om hun vrouwelijke atleten te beschermen. Ook buiten de Verenigde Staten is dit een steeds omstreden onderwerp in de sportwereld. Zo won de ‘transgendervrouw’ Imane Khelif onlangs goud op de Olympische Spelen in Parijs. Er is veel kritiek op de deelname van biologische mannen aan vrouwensporten, omdat dit als oneerlijk tegenover vrouwen wordt beschouwd en soms, zoals in het geval van boksen, tot gevaarlijke situaties kan leiden voor de vrouwelijke atleten.