D66'er beticht BBB'er van desinformatie: 'Flauwekul!'
Tijdens een recent Kamerdebat kwam het tot een scherpe woordenwisseling tussen Ilana Rooderkerk (D66) en Henk Vermeer (BBB). De discussie draait om Vermeers eerdere uitspraken over extreem weer in Spanje. Rooderkerk vindt dat de BBB'er 'desinformatie' verspreidt, tot ongeloof van Vermeer zelf.
Vorige week vonden er grote overstromingen plaats in Spanje, waarbij honderden doden vielen. Volgens EU-chef Ursula vonder Leyen werden de overstromingen veroorzaakt door klimaatverandering. Maar deze uitspraak leidde tot kritiek aangezien extreme regenval geen ongebruikelijk verschijnsel is in de Valencia. Bovendien liet Spanje in de afgelopen twintig jaar maar liefst 560 dammen en waterreservoirs heeft gesloopt – een Europees record.
D66 wijst klimaatverandering aan als oorzaak van de Spaanse overstromingen, terwijl BBB'er Vermeer vindt dat ook het dammenbeleid moet worden meegenomen. Als reactie hierop beticht D66-Kamerlid Rooderkerk hem van het verspreiden van onjuiste informatie over de oorzaak van extreem weer in Spanje.
“Hij wil wel ingaan op zijn auto, maar niet op de vraag of de BBB zich gaat houden aan de afspraken in dit akkoord om klimaatverandering tegen te gaan,” aldus Rooderkerk. Ze beschuldigt hem ervan de ernst van klimaatverandering te ontkennen door te suggereren dat rampen in Spanje te maken hadden met het weghalen van dammen, en niet met de bredere impact van klimaatverandering.
'Flauwekul'
Vermeer reageert verontwaardigd op de aantijgingen. “Ik heb niet gezegd dat klimaatverandering of andere weersomstandigheden komen door het weghalen van bijvoorbeeld dammen. Dat is natuurlijk de grootste flauwekul,” verklaarde hij. Volgens Vermeer wil hij enkel aangeven dat menselijke ingrepen, zoals het verwijderen van dammen, hydrologische effecten kunnen hebben die de impact van extreem weer verergeren.
Hij benadrukte dat extreem weer al eeuwenlang voorkomt, en dat hij historische voorbeelden heeft om zijn beweringen te onderbouwen. “Die weersverschijnselen komen voor, en kunnen door klimaatverandering heftiger worden. De effecten kunnen ook versterkt worden door besluiten die genomen worden op hydrologisch gebied,” zei hij. Als voorbeeld noemde Vermeer het fenomeen waarbij slip, dat normaal gesproken achter een dam blijft, bij verwijdering het uitvloeigebied verontreinigd, waardoor de waterdoorlaatbaarheid van de bodem vermindert.
D66 beschuldigt @henkvermeer onterecht van desinformatie. “Wat ik heb gezegd, is dat hydrologische keuzes, zoals het weghalen van dammen, ook invloed kunnen hebben op effecten van extreem weer. Dit is geen klimaatontkenning.” Henk legt uit👇🏻 pic.twitter.com/5DVscVkg1L
— BBB BoerBurgerBeweging 🍀🍀🍀 (@BoerBurgerB) November 6, 2024