PVV-minister Klever wil subsidie linkse ngo's drastisch verlagen: dit moet u weten
PVV-minister Reinette Klever wil de subsidie voor ngo’s vanaf 2026 drastisch verlagen. Van de huidige 1,4 miljard euro die jaarlijks wordt uitgegeven, moet nog slechts 0,4 miljard overblijven, meldt De Telegraaf.
Wordt de invloed van linkse ngo's ingeperkt?
Niet-gouvernementele organisaties (ngo's) hebben als lobbyorganisaties grote invloed op het overheidsbeleid. Oorspronkelijk waren deze organisaties bedoeld om maatschappelijke thema's in de samenleving aan de kaak te stellen. Tegenwoordig is dit steeds minder het geval, omdat ngo’s vooral afhankelijk zijn van de overheid en niet van de burger.
Volgens minister Klever (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp) moet dit anders: “Er zijn organisaties die voor driekwart afhankelijk zijn van belastinggeld. Dat noem ik niet langer non-gouvernementeel. Ze zouden geld moeten ophalen bij de burger als die hun werk belangrijk vindt. Mijn streven is dat ze voor projecten de helft van de financiering zelf verzorgen. Dat zou beter zijn voor het draagvlak, want dat is de laatste jaren voor ontwikkelingshulp en ngo’s aanzienlijk afgenomen.”
Ngo’s hebben op zowel nationaal als Europees niveau veel invloed doordat ze zich, gesteund door Nederlands en Europees subsidiebeleid, inzetten als activistische organisaties. Omdat ngo's gemiddeld een stuk linkser zijn dan de Nederlandse bevolking, zou deze maatregel de invloed van linkse ngo's kunnen inperken. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de mate waarin linkse ngo’s lhbti-projecten uitvoeren: “Neem de lhbti-projecten. Nederland financiert een derde van dit programma wereldwijd. Voor een klein land als Nederland is dat erg veel. Dat kan best wat minder.”
Klever vindt dat ngo's zich vooral moeten richten op watermanagement, gezondheid en voedselzekerheid. Dit zijn volgens haar onderwerpen die minder politiek geladen zijn dan thema’s als klimaat en lhbti. Ook zouden Nederlandse bedrijven moeten profiteren van het werk van ngo's. Klever stelt: “Als we een project doen in een ontwikkelingsland, is het belangrijk dat een Nederlands bedrijf dit uitvoert, zodat niet alleen het ontvangende land profiteert. Ik wil handel meer koppelen aan ontwikkelingshulp, zodat er meer kansen komen voor Nederlandse ondernemers. Ruim een derde van wat Nederland verdient, komt immers uit het buitenland.”