Libië voert islamitische zedenpolitie opnieuw in
De Libische regering voert opnieuw een islamitische zedenpolitie in om "de waarden van de samenleving te waaarborgen". De nieuwe eenheden zullen toezien op “bescheiden kleding”, voorkomen dat mannen en vrouwen zich in het openbaar ongepast mengen, en “vreemde” kapsels aanpakken. Vrouwen die willen reizen, moeten worden vergezeld door een mannelijke voogd.
De terugkeer van de zedenpolitie werd vorige week aangekondigd door de Libische minister van Binnenlandse Zaken, Emad al-Trabelsi, meldt nieuwsmedium Middle East Eye. Tijdens een persconferentie gaf hij aan dat de speciale eenheden vanaf december actief zullen zijn in heel Libië. Naast controle op kleding en gedragsregels, zullen de eenheden ook horecagelegenheden inspecteren en bepaalde kap- en shishalounges die zich niet aan de normen houden, sluiten.
Ook voor vrouwen verandert er veel. Al-Trabelsi wil de hijab verplicht maken op scholen vanaf de vierde klas. Hij suggereert dat vrouwen die naar meer vrijheid zoeken “naar Europa zouden moeten verhuizen.”
De aankondiging leidde tot scherpe kritiek, vooral van mensenrechtenorganisaties en activisten, die de maatregelen zien als een ernstige schending van de persoonlijke vrijheid. Amnesty International veroordeelt de plannen, vooral de verplichte hijab voor meisjes vanaf negen jaar, en de beperking van het recht op vrije interactie tussen mannen en vrouwen. Volgens de organisatie zijn de voorgestelde regels bestempelden een 'gevaarlijke escalatie van de onderdrukking'.
Spanning en repressie na politieke instabiliteit
Sinds de opstand van 2011, waarbij dictator Muammar Gaddafi werd afgezet, kampt Libië met grote instabiliteit. Het land is verdeeld tussen rivaliserende regeringen in het westen en oosten, waarbij de internationaal erkende Regering van Nationale Eenheid (GNU) opereert vanuit Tripoli en wordt tegengewerkt door een oostelijke regering in Benghazi.
De recente terugkeer van de zedenpolitie markeert een verdere stap in de richting van striktere religieuze controle. Sinds 2011 is de vrijheid van religie in Libië beperkt; de verspreiding van niet-islamitische materialen en religieuze activiteiten buiten de islam zijn verboden.
De Nationale Commissie voor de Mensenrechten in Libië bekritiseert de maatregelen als “juridisch ongegrond” en stelt dat de nieuwe wetgeving in strijd is met de grondwet en mensenrechtenverplichtingen van Libië. In een verklaring zegt een onderzoeker van Amnesty International dat de GNU zich zou moeten richten op de “mensenrechtencrisis in het land” in plaats van persoonlijke vrijheden verder in te perken.