EU overweegt steun Oekraïne te 'verdubbelen' wegens terugkeer Trump
De Europese Unie staat op het punt om haar militaire steun aan Oekraïne te intensiveren, nu de geopolitieke dynamiek verschuift door de Amerikaanse verkiezingszege van Donald Trump. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken komen maandag bijeen in Brussel om hun aanpak te herzien, in een poging voorbereid te zijn op een mogelijke vermindering van de Amerikaanse steun aan Oekraïne wanneer Trump in januari opnieuw aantreedt als president.
De terugkeer van Trump naar het Witte Huis brengt onzekerheid met zich mee over de toekomstige betrokkenheid van de Verenigde Staten bij de oorlog in Oekraïne. Trump heeft herhaaldelijk aangegeven dat hij Amerikaanse steun aan Oekraïne wil terugschroeven, wat de EU dwingt haar rol te heroverwegen. Een hoge EU-functionaris benadrukt dat Europa zich moet voorbereiden: “Wat de nieuwe Amerikaanse administratie ook brengt, de EU moet haar steun aan Oekraïne verdubbelen, vooral op militair vlak.” Dit melden Spaanse media.
Josep Borrell, de buitenlandchef van de EU, waarschuwde tijdens een recent bezoek aan Oekraïne dat Europa niet afhankelijk kan blijven van Amerikaanse initiatieven. “We moeten onze eigen verantwoordelijkheid nemen en Oekraïne verzekeren dat onze steun solide blijft,” verklaarde hij tegenover persbureau AFP.
Moeilijke situatie op het slagveld
Ruim 2,5 jaar na het begin van de oorlog is de situatie voor Oekraïne op het slagveld steeds moeilijker. Russische troepen boeken terreinwinst in het oosten, wat de druk op de EU vergroot om haar steun te intensiveren. Volgens Borrell is het cruciaal dat Europa snel beslissingen neemt, om onzekerheid binnen de Oekraïense gelederen te voorkomen.
De ministers bespreken in Brussel ook hoe de EU op lange termijn haar militaire steun kan blijven waarborgen. Een centraal onderdeel hiervan is het opbouwen van Europese strategische autonomie, zodat het blok minder afhankelijk wordt van de VS in crises zoals deze.
Naast de focus op Oekraïne zullen de ministers van Buitenlandse Zaken ook het bredere trans-Atlantische partnerschap bespreken. Trumps aangekondigde koerswijzigingen, zoals een hardere lijn tegenover China en strengere handelsvoorwaarden, kunnen de relaties met Europa onder druk zetten. Dit maakt het voor de EU noodzakelijk om haar eigen diplomatieke en economische strategieën te versterken.