Spanje gaat illegale migranten massaal verblijfsvergunning geven
De Spaanse minister van Immigratie, Elma Saiz, heeft aangekondigd dat in de komende drie jaar bijna een miljoen illegale migranten een verblijfsvergunning in Spanje zullen krijgen. Volgens de minister moet deze maatregel helpen om de beroepsbevolking in Spanje te vergroten, nu het land te maken heeft met vergrijzing meldt, de NOS.
Vergaande maatregelen in Spanje
Spanje wordt momenteel geregeerd door een linkse coalitie onder leiding van de socialistische partij PSOE (Partido Socialista Obrero Español) met premier Pedro Sánchez aan het roer. De regering heeft een open houding tegenover migratie en massamigratie grotendeels omarmd. Volgens een onderzoek uit 2023 is 18,15 procent van de bevolking in Spanje niet in het land geboren.
Het geboortecijfer in Spanje is de afgelopen veertig jaar aanzienlijk gedaald, van 2,1 naar gemiddeld 1,2 kinderen per vrouw. Dit betekent dat de Spaanse bevolking al jarenlang krimpt. Tegelijkertijd is de oudere generatie, geboren in periodes met hogere geboortecijfers, groter in aantal dan de jongere, werkende bevolking. Deze jongere groep draagt de last van het financieren van de verzorgingsstaat, die voornamelijk de oudere generaties ondersteunt.
Ondanks de krimpende bevolking groeit de Spaanse economie momenteel het snelst binnen de Europese Unie. Dit heeft geleid tot grote personeelstekorten. Terwijl landen zoals Hongarije en Italië familievorming stimuleren om het geboortecijfer te verhogen, heeft Spanje ervoor gekozen om arbeidskrachten te werven door illegale immigranten te naturaliseren. Volgens Saiz, een beleidsadviseur, is beleid zoals dat in Hongarije niet wenselijk. Hij stelt: "Spanje kan een open, welvarend land zijn of een gesloten, arm land. Wij hebben voor het eerste gekozen."
Om de Spaanse verzorgingsstaat te waarborgen, wordt gepleit voor de jaarlijkse instroom van 250.000 tot 300.000 werkende immigranten die belasting betalen. De Spaanse centrale bank suggereert zelfs dat het land de komende dertig jaar in totaal 25 miljoen immigranten moet aantrekken. Dit roept echter vragen op over de mogelijke culturele en sociale spanningen die migratie met zich mee kan brengen. Ook is er onzekerheid of migranten daadwerkelijk de arbeidsmarkt betreden en bijdragen aan de verzorgingsstaat, of dat zij juist een beroep doen op deze voorzieningen.
In Nederland en andere landen die kritisch staan tegenover massamigratie, wordt gewaarschuwd voor de druk die migratie op de verzorgingsstaat kan uitoefenen. In Spanje zal de toekomst moeten uitwijzen welke visie – open migratiebeleid of een restrictiever model – uiteindelijk het meest effectief blijkt te zijn.